Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.

En stadig økende verdensbefolkning og etterspørsel etter sjømat, har bidratt til at akvakulturnæringen har stått ovenfor en betydelig vekst de siste 30 årene. Parallelt har behovet for fôr og fôringredienser økt. Dagens villfiskbestander er allerede fullt utnyttet, og andelen av de høyverdige råvare...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kristiansen, Frida Bakkehaug
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2023
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/29484
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/29484
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/29484 2023-07-16T04:00:43+02:00 Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens. Kristiansen, Frida Bakkehaug 2023-05-15 https://hdl.handle.net/10037/29484 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/29484 Copyright 2023 The Author(s) VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2023 ftunivtroemsoe 2023-06-28T23:06:34Z En stadig økende verdensbefolkning og etterspørsel etter sjømat, har bidratt til at akvakulturnæringen har stått ovenfor en betydelig vekst de siste 30 årene. Parallelt har behovet for fôr og fôringredienser økt. Dagens villfiskbestander er allerede fullt utnyttet, og andelen av de høyverdige råvarene fiskemel og fiskeolje er begrenset til bruk i fôrproduksjon på grunn av stagnering i fiskeriene. En konsekvens av dette, er at dagens laksefôr består av om lag 60 % vegetabilske protein - og fettkilder, samtidig som andelen fiskeolje og fiskemel har blitt redusert til å bare utgjøre 22 % av fôringrediensene til sammen. Økningen i akvakultur krever også økt fôrproduksjon, der tilgangen på næringsrike og bærekraftige fôrråstoffer anses som en av de største utfôrdringene. I denne studien ble tre grupper yngel av atlantisk laks (Salmo salar) fôret med ulik biomasse av kiselalger (0, 1 og 3 %). Hovedformålet med oppgaven var å undersøke om biomasse av kiselalgen Porosira glacialis i fôret påvirket biokjemisk sammensetning i filetene mellom fiskegruppene ved tre ulike uttakstidspunkt. Biomasse av kiselalgen P. glacialis i fôret gav ingen signifikante forskjeller i lengde og vekt, samt askeinnhold, mellom fiskegruppene. Askeinnholdet avtok med tid, men biomasse av kiselalger i fôret påvirket ikke askeinnholdet i fiskefiletene. Proteininnholdet var jevnt over likt mellom alle tre fiskegrupper ved alle uttak, men fiskegruppen med 3 % algebiomasse i fôret hadde et signifikant forskjellig innhold av protein (%) i fiskefiletene enn fiskegruppen med 0 % algebiomasse ved både første og tredje uttak. Det ble videre registrert signifikante forskjeller i innholdet av essensielle aminosyrer (EAA) i fiskefiletene mellom alle fiskegrupper på tredje uttak. Oppsummert hadde fiskegruppen som fikk fôr med 0 % algebiomasse det høyeste innholdet av både proteiner og EAA på andre og tredje uttak, men inneholdt også den største andelen fiskemel i fôret. De målte verdiene for protein og EAA ble dermed knyttet opp mot økende andel fiskemel med ... Master Thesis Salmo salar University of Tromsø: Munin Open Research Archive
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
Kristiansen, Frida Bakkehaug
Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
description En stadig økende verdensbefolkning og etterspørsel etter sjømat, har bidratt til at akvakulturnæringen har stått ovenfor en betydelig vekst de siste 30 årene. Parallelt har behovet for fôr og fôringredienser økt. Dagens villfiskbestander er allerede fullt utnyttet, og andelen av de høyverdige råvarene fiskemel og fiskeolje er begrenset til bruk i fôrproduksjon på grunn av stagnering i fiskeriene. En konsekvens av dette, er at dagens laksefôr består av om lag 60 % vegetabilske protein - og fettkilder, samtidig som andelen fiskeolje og fiskemel har blitt redusert til å bare utgjøre 22 % av fôringrediensene til sammen. Økningen i akvakultur krever også økt fôrproduksjon, der tilgangen på næringsrike og bærekraftige fôrråstoffer anses som en av de største utfôrdringene. I denne studien ble tre grupper yngel av atlantisk laks (Salmo salar) fôret med ulik biomasse av kiselalger (0, 1 og 3 %). Hovedformålet med oppgaven var å undersøke om biomasse av kiselalgen Porosira glacialis i fôret påvirket biokjemisk sammensetning i filetene mellom fiskegruppene ved tre ulike uttakstidspunkt. Biomasse av kiselalgen P. glacialis i fôret gav ingen signifikante forskjeller i lengde og vekt, samt askeinnhold, mellom fiskegruppene. Askeinnholdet avtok med tid, men biomasse av kiselalger i fôret påvirket ikke askeinnholdet i fiskefiletene. Proteininnholdet var jevnt over likt mellom alle tre fiskegrupper ved alle uttak, men fiskegruppen med 3 % algebiomasse i fôret hadde et signifikant forskjellig innhold av protein (%) i fiskefiletene enn fiskegruppen med 0 % algebiomasse ved både første og tredje uttak. Det ble videre registrert signifikante forskjeller i innholdet av essensielle aminosyrer (EAA) i fiskefiletene mellom alle fiskegrupper på tredje uttak. Oppsummert hadde fiskegruppen som fikk fôr med 0 % algebiomasse det høyeste innholdet av både proteiner og EAA på andre og tredje uttak, men inneholdt også den største andelen fiskemel i fôret. De målte verdiene for protein og EAA ble dermed knyttet opp mot økende andel fiskemel med ...
format Master Thesis
author Kristiansen, Frida Bakkehaug
author_facet Kristiansen, Frida Bakkehaug
author_sort Kristiansen, Frida Bakkehaug
title Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
title_short Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
title_full Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
title_fullStr Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
title_full_unstemmed Kiselalger som en fremtidig fôrressurs? Biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (Salmo salar) med Porosira glacialis som fôringrediens.
title_sort kiselalger som en fremtidig fôrressurs? biokjemisk sammensetning i oppdrettslaks (salmo salar) med porosira glacialis som fôringrediens.
publisher UiT The Arctic University of Norway
publishDate 2023
url https://hdl.handle.net/10037/29484
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
op_relation https://hdl.handle.net/10037/29484
op_rights Copyright 2023 The Author(s)
_version_ 1771549813779726336