Effekter av framtidige endringer i temperatur og fiskedødelighet på torsk (Gadus morhua) og hyse (Melanogrammus aeglefinus) i Barentshavet - en økosystemmodellering med Ecopath og Ecosim - Pedersen, Truls (UiT The Arctic University of Norway, 2023)
Økningen i havtemperatur har ført til at mange boreale arter har utvidet sitt habitat både nordover og østover, deriblant torsk og hyse. Torsk og hyse er to av de viktigste kommersielle artene i Barentshavet, og den allerede observerte økningen i biomasse tyder på at begge artene responderer positivt på økt havtemperatur. Hysebestanden i Barentshavet foretrekker varmere temperatur enn torskebestanden, og med en forventet økning i havtemperaturen fram til år 2100 kan endringer i forholdet mellom de artene forventes. Begge bestandene er viktige målarter for fiskeriene, og historiske endringer i biomassen har i stor grad skyldtes høy fiskedødelighet. Gjennom en sammenligning av artenes respons til endring i havtemperaturen og nivåene av fiskedødelighet, ble det undersøkt hvordan fangst og biomasse kan utvikle seg fram til år 2100. Ved å bruke økosystemmodellen Ecopath med Ecosim ble det simulert totalt ni ulike scenarier med kombinasjoner av tre ulike projeksjoner for temperaturøkning og tre nivåer av fiskedødelighet. Biomasseforholdet mellom torsk og hyse endret seg ved ulik temperatur. Ved lav temperaturøkning var torsk den dominerende bestanden, mens hysebestanden ble gradvis mer dominerende ved økende temperatur. Ved alle de tre ulike temperaturscenariene responderte hyse bedre på økning i fiskedødelighet enn torsk. Fangst av torsk ble sterkt redusert, særlig ved høy temperatur og høy fiskedødelighet. For de andre beskattede artene i Ecosim-modellen var det en økning i biomasse til de boreale artene ved økende temperatur, samtidig som biomassen av arktiske arter ble sterkt redusert. De trofiske interaksjonene har stor betydning for artenes respons til endringer i temperatur og fiskedødelighet.