Forvaltning av kystnære fiskeribestander - Fiskeriene i Andfjorden, kysttorsk og sosioøkologisk perspektiv - Johansen, Marianne H. (UiT The Arctic University of Norway, 2023)
Kystnære fiskebestander har blitt høstet av siden mennesker bosatte seg langs kysten. Effektiviseringen av fiskeflåten og økt menneskelig aktivitet i kystsonen og til havs, har ført til at tiltak for å bevare fiskebestander er blitt innført. De senere tiårene har synet på forvaltning blitt mer helhetlig, fordi forskere, fiskere, organisasjoner, med mer, begynte å se verdien av å ivareta hele økosystem og ikke bare enkeltarter. I denne prosessen har forvaltningen av kystnære fiskeribestander fått mer oppmerksomhet, og blant annet kysttorskbestanden har fått stor interesse. Med dette som grunnlag ser jeg på tre ulike temaer i oppgaven: forvaltning, involvering av fiskerinæringen og bruk av sosioøkologisk perspektiv. Temaene blir sett opp mot Andfjorden, og det planlagte verneområdet i fjorden.