Fall hos ortopediske pasienter – sammenligning av to fallscreeningverktøy - Fossum, Regine Lidtveit (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn og formål: Fall er en av de vanligste rapportere uheldige hendelsene på sykehus. Fall medfører betydelige konsekvenser for pasienten og samfunnet. Fallforebyggende tiltak, som screeningverktøy, er utviklet for å identifisere pasienter med fallrisiko. Hensikten med studien var å sammenligne effekten av screeningverktøyene Downton Fall Risk Index (Downton) og Pasientsikkerhetsprogrammets screeningverktøy (PSP) med tanke på å fange opp pasienter med fallrisiko. Med dette skulle verdien av å inkludere legemiddelbruk i fallscreeningen, undersøkes. Metode: Denne kasus-kontrollstudien ble gjennomført på ortopedisk sengepost ved UNN, Tromsø. Journaler fra pasienter som falt i perioden oktober 2015 – desember 2021 ble brukt som datamateriale. Tilsvarende antall kontroller som kasuser ble hentet ut (1:1). Dataene ble brukt til å beregne sensitivitet, spesifisitet og prediktive verdier for PSP og Downton. Univariate analyser og logistisk regresjon ble benyttet for å undersøke assosiasjoner mellom fall og innsamlede variabler. Resultater: Kvinner og menn falt like ofte. Det ble ikke funnet en signifikant assossiasjon mellom noen av legemiddelgruppene i Downton og fall. Sensitiviteten for PSP ble 0,88 og for Downton 0,70. Spesifisiteten for PSP og Downton ble beregnet til henholdsvis 0,16 og 0,35. En signifikant positiv assosiasjon i Downtonscore mellom fallpasientene og kontrollpasientene ble funnet, men ikke i PSP-score. Konklusjon: Verken PSP eller Downton hadde optimale testegenskaper. PSP hadde bedre sensitivitet, men dårligere spesifisitet sammenlignet med Downton. Å inkludere legemiddelbruk i screeningen ga ikke merverdi.