Hammerfest sanitetsforening i perioden 1944-1955 - Høiskar, Siri Nilsen (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Hva Hammerfest sanitetsforening arbeidet med i perioden 1945-1955 i etterkant av tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms gir innblikk i hvordan Hammerfest sanitetsforening møtte gjenreisningssituasjonen i Hammerfest, og gjenreisningssituasjonen i Finnmark og Nord-Troms. Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms medførte til store konsekvenser i området. Dette fikk også konsekvenser for Hammerfest sanitetsforening og deres arbeid. Hvordan gjenreisningen utviklet seg i etterkant fikk også følger. Gjennom perioden 1945-1955 så baserer og fokuserer arbeidet til Hammerfest sanitetsforening seg på helsemessige aspekter, samtidig som at gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms, og gjenreisningen av Hammerfest påvirker situasjonen deres. Noe som medfører til konsekvenser for både arbeidet til Hammerfest sanitetsforening og hva det var Hammerfest sanitetsforening kunne arbeide med i en slik situasjon. I perioden 1945-1950 baserer arbeidet til Hammerfest sanitetsforening seg på både helsemessige aspekter og gjenoppbygging. I perioden 1950-1955 så blir også helsemessige aspekter vektlagt av Hammerfest sanitetsforening i deres arbeid, og gjenreisningssituasjonen påvirker i ulik grad dette. Dette viser seg også i sammenheng med NKS Finnmark og Kvalsund sanitetsforening sin virksomhet og arbeid innenfor samme periode.