Forekomsten av overvekt blant samisk- og ikke-samisk ungdom i Nord-Norge, og sammenhengen mellom overvekt i ungdomstiden og psykiske helseproblemer - Iversen, Kine Nilsen (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Bakgrunn: Forekomsten av overvekt er økende blant unge, og urfolk er ansett som en risikogruppe for overvekt. Studier viser økt forekomst av psykiske lidelser blant overvektig ungdom. Formålet med studien er å undersøke forekomsten av overvekt blant samisk- og ikke-samisk ungdom, hvordan overvekt henger sammen med psykisk helse, sosiodemografiske faktorer og selvrapportert helse i ungdomstiden, samt hvordan overvekt i ungdomstiden henger sammen med psykiske vansker i ung voksen alder. Metode: Ungdom og helse i Nord undersøker tiendeklassinger i Nord-Norge i årene 2003- 2005. Dataene ble i 2014 koblet til Norsk Pasientregister, Trygderegistert og Nasjonal utdanningsbase. 3987 elever (68%) samtykket til registerkobling. Logistisk regresjon, kjikvadrattest og independent t-test ble brukt i analysene. I regresjonsanalysene er det justert for psykisk helse i ungdomsårene, selvrapportert helse og sosiodemografiske variabler. Kroppsmasseindeks er definert ut fra internasjonale definisjoner, basert på selvrapportert høyde og vekt. Resultat: Samiske jenter rapporterer mer fedme enn ikke-samiske jenter, og gutter har høyere forekomst av overvekt og fedme enn jenter. Overvektige jenter har mer jevnalderproblemer, og overvektig ungdom oppgir dårligere helsetilstand enn normalvektige. Overvekt i ungdomstiden er hos jenter en risikofaktor for senere utviklings- og atferdsforstyrrelser, og en beskyttelsesfaktor for at gutter utvikler nevroser og stemningslidelser, men disse funnene var ikke signifikant i alle modellene. Konklusjon: Overvekt i ungdomsårene ser ut til å ha mer å si for den psykiske helsen i ungdomsårene enn senere i livet, og samisk etnisitet kan være en risikofaktor for fedme blant ungdomsjenter. Helsepersonell bør ha kunnskap om psykososiale konsekvenser av ungdomsovervekt og at samiske jenter kan være en utsatt gruppe for fedme. Det anses som et behov for mer forskning om helsen til samisk ungdom og konsekvensene av overvekt blant ungdom i fremtiden. Videre studier innen feltet bør etterstrebe objektive ...