Effekter av temperatur gjennom tidlig utvikling på histologi og genuttrykk i hjertet til startfôringsklar atlantisk laks (Salmo salar L.) - Rønningen, Elise Kathinka (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Norsk oppdrettslaks skal igjennom en intensiv produksjonsprosess som setter høye krav til fiskens helse. En robust fisk med god hjertehelse er viktig for at fisken skal tåle påkjenninger som smittepress og håndtering. Det er tidligere observert en økning i deformiteter i skjelett ved inkubasjonstemperatur i de tidlige livsstadier på over 8ºC, men hvordan temperatur påvirker hjerteutvikling er ikke kjent. I dette arbeidet har man derfor undersøkt hvordan inkubasjonstemperaturer på 4ºC og 8ºC påvirker effekten på hjertet ved å undersøke morfologi og sammenligne hjerterelaterte gener i de to temperaturgruppene. I gjennomføring av forsøket ble rogn fordelt i to temperaturgrupper med tre replikat for hver gruppe. Eggene ble holdt ved konstant temperatur fram til klekking og videre til startfôring. Like før startfôring ble det gjort uttak av gruppene for analysering av histologi og genuttrykk. Dødelighet ble notert under hele forsøket, og kroppsvekt og kroppslengde ble tatt av gruppene ved prøveuttak. Resultatene viste at det var ingen signifikant forskjell i dødelighet eller lengde mellom temperaturgruppene. Vekten var signifikant høyere ved inkubasjonstemperatur på 4ºC enn ved 8ºC. Histologi av hjertet ble undersøkt ved bruk av fikseringsmediumet PAXgene Tissue Fix, og som en forutsetning for videre analyser ble HE-farget vev fiksert på PAXgene sammenlignet med HE-farget vev fiksert på formalin. Resultatene viste en betydelig forskjell ved morfologisk uttrykk med forandringer i enkelte vev som kan knyttes til autolyse. Hjertet ble vurdert som intakt og det ble derfor besluttet å gå videre med analyseringen. Ventrikkelareal, bulbusbredde og compactum tykkelse ble målt for en semi-kvantitativ analyse. Resultatene viste ingen signifikant forskjell mellom gruppene. Det ble gjennomført qPCR for genuttrykk av utvalgte gener sentral i hjerteutvikling og funksjon. Disse genene inkluderer Nppa, GATA, troponin, MEF2, MYBPC, NXK2.5 og VEGF. Resultatene viste ingen signifikant forskjell mellom gruppene i uttrykk av GATA, ...