Koding av infeksjonsdiagnoser, forekomst og risikofaktorer for urinveisinfeksjon, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjoner. - Stensen, Nina (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Innledning. Formålet med oppgaven var å vurdere feilkoding av infeksjonsdiagnoser, forekomst av urinveisinfeksjoner, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjon, samt risikofaktorer for disse infeksjonene hos gravide og/eller fødende kvinner ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tromsø. Materiale og metode. Opplysninger ble registrert retrospektivt fra det elektroniske journalsystemet DIPS blant 280 gravide og fødende som ble behandlet ved Føde/barselavdelingen ved UNN, Tromsø i perioden 1.1.2014 til 31.12.2019. Diagnosekoder ble rekodet hvis de ikke var i overensstemmelse med kliniske opplysninger i pasientjournalene. Vi undersøkte om alder, fedme, paritet og etnisitet var assosiert med infeksjonene. Resultater. Totalt 78 av 247 (31,6 %) infeksjonsdiagnoser ble rekodet. Det var 24 som fikk kortvarig antibiotikaprofylakse uten at de hadde infeksjon, som hadde blitt kodet med infeksjonsdiagnose, og 32 hadde fått N-diagnoser som ikke skal brukes under svangerskap, fødsel og barseltid. Av 247 infeksjoner var 66 (26,7 %) cystitt under svangerskapet, 31 (12,5 %) urinveisinfeksjon etter forløsning, 37 (14,9 %) korioamnionitt, 70 (28,3 %) barselfeber og 22 (8,9 %) infeksjon i sår etter obstetrisk inngrep. Kvinner med alder ≥ 30 år kontra < 30 år hadde oftere urinveisinfeksjon etter forløsning (18,2 % kontra 7,4 %) og korioamnionitt (19,0 % kontra 11,5 %). Kvinner med kroppsmasseindeks (BMI) < 30 kg/cm2 kontra > 30 kg/cm2 hadde oftere barselfeber (32,7 % kontra 20,0 %). Førstegangsfødende hadde oftere cystitt under svangerskapet (36,6 % kontra 22,4 %), korioamnionitt (24,4 % kontra 10,6 %), men sjeldnere barselfeber (9,8 % kontra 38,5 %) enn flergangsfødende. Kvinner med ikke-europeisk etnisitet hadde sjeldnere barselfeber enn kvinner med europeisk etnisitet (15,6 % kontra 31,8 %). Konklusjon. Den medisinske kodingen bør forbedres ved å gi bedre opplæring av leger. Urinveisinfeksjoner utgjorde nesten halvparten av alle infeksjonene blant gravide og fødende, og aller vanligst var cystitt under ...