Vandringsmønster til sjørøye og sjøørret i et nordnorsk fjordsystem - Suhr, Amund Heitmann (Universitetet i Tromsø, 2010)
Det eksisterer lite kunnskap på marin sjøvandring til sjørøye og sjøørret, data som er viktige for å forvalte disse artene i framtiden. På bakgrunn av dette, ble tjue sjørøyer og tjue sjøørreter merket med akustiske merker fra Halsvassdraget i Finnmark. Fiskene ble fulgt ved hjelp av 50 automatiske lyttestasjoner, som var som var fordelt på tre transekt. Resultatene viste at artene fordelte seg forskjellig både langsetter og på tvers av fjorden. Sjørøya oppholdt seg generelt mest i ytre del av fjordsystemet, mens sjøørreten var mest i midtre og indre del. Mønstret var tydeligst på forsommeren og sammenfalt med at temperaturen var lavere og saliniteten høyere på forsommeren i ytre del av fjorden enn i midtre og indre del. Senere i sesongen når også sjøørreten ble registrert mer i ytre del av fjorden, var temperaturen og salinitet mer lik i hele fjordsystemet. Selv om begge artene generelt oppholdt seg mye langs litoralsonen, ble de også registret hyppig pelagialt gjennom hele sjøvandringen. Disse og framtidige data om vandringer til sjørøye og sjøørret i sjøfasen vil kunne bidra til en bedre forvaltning av artene i dette habitatet, samt også å bedre forutsi hvordan artene vil respondere på framtidige klimaforandringer i det marine miljø.