Atlanterhavslaks (salmo salar L.) i Målselva : gytevandring og fordeling av gytefisk - Johansen, Narve Stubbraaten (Universitetet i Tromsø, 2010)
Sommeren 2009 fisket vi med kilenøter innerst i Malangen. Den eldste laksen ble fanget først. For den eldste gruppen (tresjøvinterlaks) kom også hunnene inn før hannene. Vi radiomerket 111 laks, og 82 % av disse ble senere registrert i Målselva. Av de øvrige merkede laksene ble det registrert gjenfangster både i sjø og elv, helt fra Vefsna i sør til Tana i nord. De radiomerkede laksene vandret relativt hurtig opp til Målselvfossen, og ble registrert i kulpen nedenfor fossen 1-54 (median 4,5) dager etter merkingen. Knapt 55 % (n=40) av laksen registrert i elva ved gytetid vandret opp fisketrappa i Målselvfossen. Laks som vandret opp fisketrappa ble registrert i 1-41 (median=19) dager nedenfor fossen før de vandret opp fisketrappa. I gytetida (oktober) fordelte laksene seg ut over det meste av hovedløpet i Målselva, i tillegg til sideelvene Divielva og Barduelva, mens en svært stor andel av laksene oppholdt seg på strekningen fra 0-2 km nedstrøms Målselvfossen. Gytebestandsmålet ble trolig oppnådd både ovafor og nedafor Målselvfossen.