Transportsystemer, Vann og avløps -teknikk - Starbo, Jostein (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Faget «Transportsystemer for Vann og avløpsteknikk» ved Institutt for Bygg, Energi og Material teknologi skal foreleses for første gang ved UiT Norges Arktiske Universitet våren 2023. For å utforme pensum i emnet vil denne oppgaven samle, analysere og søke å forbedre modeller fra følgende kilder og metoder: • Data fra utgitte lærebøker, rapporter eller tilgjengelig materiale. • Data fra aktuelle produsenter og leverandører. • Normer og regler samt «kutyme» eller beste praksis i bransjen. • Erfaringer fra undertegnede etter nærmere 30 år i industrien Faget skal i hovedsak belyse dagens kjente og vurdere fremtidige metoder og modeller for transport og forflytning av vann. Det være seg drikkevann, forurenset spillvann eller regn og snesmeltevann. Emner som nødvendigvis også i denne sammenheng belyses vil være vannets innhold og hvilken effekt det har på transport, drift og vedlikehold. I tillegg belyses elementer som har utslagsgivende effekter på bærekraftbegrepet, miljø og klima. Miljø endringer og effekt på både systematisk bruk og valg av løsninger, samt gravefrie metoder eller «NoDig». Dette virker å kunne gi store ringvirkninger både i forhold til både kostnadsbesparelser og reduserte utslipp av CO2 men også iht. drift, vedlikehold og utskifting av utstyr etter utgått levetid. Diskusjon rundt utfordringer i regelverk diskuteres sammen med beste praksis og modeller for utførelse av VA tekniske anlegg. Digitalisering innen vann og avløpsindustrien er så vidt startet, og det foregår mye arbeide for å samordne systemer og varierte modeller som omhandler SD anlegg med digitale målere, digitale kart med kontroll av avvik og hendelser. Bygnings Informasjons Modellering (BIM) som skal erstatte mye av dagens FDV systemer, hvor digitale kart skal inneholde informasjon om produkter, materialinnhold, og spesifikk informasjon angående disse. Begrensinger. Mange elementer som påvirker og er grunnlag for valg av materialer og systemer er bare enkelt belyst, da de er grunnleggende innført i andre kurs. Disse er: • ...