Kjønn i jernaldergraver : en analyse av kjønn i jernaldergraver fra Nordland og Troms - Møistad, Inger Marie (Universitetet i Tromsø, 2010)
Denne oppgaven tar for seg kjønn i jernaldergraver fra Nord-Norge. Kjønn er et viktig emne i arkeologisk forskning. En av grunnene er at man gir et uriktig bilde av fortiden hvis man antar at kjønnsforskjeller har påvirket samfunn på samme måte som i dag. Jernalder graver er et godt utgangspunkt for å skrive om kjønn siden graver inneholder gravgods som sammen med skjeletter kan gi et bedre bilde av kjønn. Jeg har valgt å legge vekt på sosial og biologisk kjønn og hvordan disse begrepene kan gi et bedre bilde av kjønnsforskjeller i jernalderen. Dette blir gjort ved å se på graver som inneholder skjeletter som har blitt kjønnsbestemt og gjenstands materiale. Jeg har valgt å bruke 46 graver fra Nordland og Troms som grunnlag for min analyse av kjønn i jernalderen. Dette materialet viser tydelig at de gjenstanden som tradisjonelt har blitt knyttet til menn eller kvinner ikke bestandig er riktig. Gjenstander som skiller seg ut fra den tradisjonelle inndelingen av gjenstander blir gjerne bortforklart som feilaktige eller som symboler på andre stillinger. Det er påfallende hvor mange gjenstander det er som skiller seg ut fra den tradisjonelle normen at man må anta at det er noe feil i den tradisjonelle kjønnsinndeling av gjenstander. Jeg vil si at jernalder samfunnet i Nord-Norge har hatt et stor variasjon i kjønn og status. Det er flere kvinnegraver som inneholder gjenstander som reflekterer høy status på egne primisser.