Hvordan har tillitsreformen endret styringspraksis for Helse og omsorg i Tromsø kommune. En casestudie av Helse og omsorg i Tromsø kommune - Mack, Magnus (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
I årsmeldingen (2020) for Tromsø kommune meldte Helse og omsorg at de har vedtatt at Tillitsreform skulle bli innført fra og med 1 februar. Hensikten med denne oppgaven har vært å samle kunnskap om endringer i styringspraksis etter innføring av tillitsreformen for Helse og omsorg. Jeg har sett nærmere på avdelingsledere på forvaltningskontorer sin forståelse av tillitsbasert styring og ledelse, min problemstilling er: Hvordan har tillitsreformen endret styringspraksis for Helse og omsorg i Tromsø kommune? Det har blitt gjennomført to semi-strukturerte dybdeintervjuer, oppgaven har dermed en kvalitativ tilnærming. Forskningen tar dermed for seg deres subjektive refleksjoner og tolkninger om tillitsbasert styring og ledelse i Helse og omsorg. Jeg har undersøkt relevant teori om styring og ledelse, i tillegg til teori om tillit og tillitsbasert styring og ledelse. I Forskningen kommer det fram at det har blitt tatt visse grep for å innføre tillitsreformen i Helse og omsorg. Det har til tross for dette ikke skjedd så mange store endringer i organisasjonen for å implementere mer tillitsbasert styringspraksis. En omorganisering har likevel funnet sted, hvor organisasjonen gikk fra et stort tildelingskontor, til mindre avdelinger/kontor. Det viser seg også at det ikke har vært en klar plan for hvordan tillitsreformen skal implementeres, som har skapt forvirringer og gjort innføringen vanskeligere.