Kvalitetssikring av prehospital trombolysebehandling i Øst-Finnmark : et materiale fra nedslagsfeltet til Kirkenes Sykehus 2008 - Rosenstrøm, Erling Thompson (Universitetet i Tromsø, 2010)
Resyme Denne oppgaven har tatt for seg alle pasienter med akutt hjerteinfarkt og indikasjon for trombolyse-behandling i Kirkenes Sykehus’ nedslagsfelt i 2008. Det ble retrospektivt studert frekvens av trombolysebehandling, tidsforsinkelse og om behandling ble gitt prehospitalt eller på sykehus. Formålet var å kartlegge om prehospital trombolyse (PHT) ble gitt hvis det var indisert. Disse opplysningene ble hentet fra journal. Videre ble det samlet inn data fra ambulansepersonell ved hjelp av spørreskjema, for å kartlegge hvor mange av disse som var autorisert for PHT-behandling og deres kompetansenivå. Det ble lagt inn 22 pasienter med diagnosen ST-elevasjons hjerteinfarkt (STEMI). Av disse fikk 2 pasienter PHT, og 8 fikk intrahospital trombolyse (IHT). 12 pasienter fikk ikke trombolysebehandling. Gjennomsnittlig tid før IHT gis, etter at de kom til sykehus var 124 min. Gjennomsnittlig tid fra Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral ble varslet til gitt PHT-behandling ble gitt var 73 minutter. 2 pasienter som fikk IHT, hadde ingen kontraindikasjoner mot PHT, og tidsbesparelsen kunne vært betydelig ved PHT-behandling. 87 % av ambulansepersonellet som besvarte spørreskjemaene, hadde PHT-delegering. 47 % har vært med på å gi PHT-behandling Et stort flertall av ambulansepersonellet er PHT-delegert, og de er gjennomgående trygge på PHT-behandling. Disse tallene tilsier at PHT-behandling fortsatt bør kunne utføres av ambulansepersonell. Det er i tillegg oppdaget en feilkilde for tallmaterialet, fordi en uviss andel av pasientene med STEMI i Finnmark Øst fraktes direkte til Universitetssykehuset i Nord-Norge. Tallmaterialet i oppgaven er lite, og det er derfor vanskelig å trekke sikre konklusjoner angående forløp og behandlingsmønster.