Lungesykdom hos barn født før uke 32, behandlet ved Nyfødt Intensivseksjonen, Universitetssykehuset Nord-Norge, i perioden 2009-2018 - en populasjonsbasert studie - Edvardsen, Håkon (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Bakgrunn : Fødsel før 32. svangerskapsuke medfører stor risiko for pulmonal morbiditet. Ved fødsel i en sårbar fase av lungeutviklingen er respirasjonsstøttende behandling nødvendig for å sikre overlevelse. Formålet med denne studien er å kartlegge forekomsten av de vanligste lungesykdommene og den respirasjonsstøttende behandlingen hos barn født før uke 32. Metode : Studien inkluderte alle barn født før uke 32 innlagt ved Nyfødt Intensiv Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø i perioden 01.01.09 – 31.12.18. Data angående svangerskap, fødsel, neonatalperiode diagnoser og behandling ble hentet ut fra Neonatalprogrammet og supplert med data fra pasientjournal. Statistiske analyser ble gjennomført i SPSS Statistics. Resultater : Totalt ble 268 barn inkludert. Nittisyv av 268 (36,2 %) var født før uke 28 (ekstremt premature). Totalt 199/268 (74,3 %) fikk diagnosen respiratorisk distress syndrom (RDS) og 12/268 (4,5 %) pneumothorax. Sekstifem av 244 (26,6 %) overlevende utviklet bronkopulmonal dysplasi (BPD) ved 36 uker postmenstruell alder (PMA). Forekomsten av BPD var større blant ekstremt premature sammenlignet med barn født i uke 28-31 (meget premature) (61,8 % vs 10,7 %, p<0,001). Det samme var tilfellet for RDS (91,7 % vs 64,5 %, p<0,001). Tilnærmet alle barna ble behandlet med CPAP. Ekstremt premature hadde mer behov for alle former for pustestøtte sammenlignet med meget premature. Barna med BPD ble behandlet mer og lengre med respirator, lengre med CPAP og fikk hyppigere høyfrekvensventilering (HFV) sammenlignet med barn uten BPD. Totalt fikk 49/268 (18,3 %) og 36/65 (55,4 %) barn med BPD steroider postnatalt. Konklusjon : Forekomst og behandling av lungesykdom hos barn født før uke 32 i denne studien følger samme tendenser som lignende studier, men med noe høyere forekomst av BPD blant ekstremt premature. For hele populasjonen ble det funnet høyere forbruk av postnatale steroider sammenlignet med lignende studier. Det bør rettes økt fokus på en felles forståelse av BPD-diagnosen.