Privatarkiv nr 5 : Dag Skogheims tuberkulosearkiv - Universitetsbiblioteket i Tromsø (Universitetet i Tromsø, 2010)
Dag Skogheim tok kontakt med Universitetet i Tromsø i 1998 for å høre om institusjonen ville overta hans arkiv om tuberkulosens historie. Det ble avgjort at Universitetsbiblioteket skulle ta hånd om materialet og tilgjengeliggjøre det for forskning. Siden 1999 har Skogheim i flere omganger levert inn materiale, først og fremst intervjuer (lydopptak) med en rekke tuberkuløse, men også billedmateriale, avisutklipp, artikler og andre skriftlige dokumenter. Dag Skogheim (1928-2015) var en prisbelønt forfatter, født på Sørkvaløy ved Sømna i Nordland, oppvokst i Brønnøysund og bosatt i Levanger. Skogheim publiserte et stort antall dikt, noveller, romaner, biografier og historisk-dokumentariske verk, og var en flittig spaltist i norske aviser. En viktig del av hans produksjon var knyttet til tuberkulosens historie, herunder bøkene "Gå foran, vis vei!" (1993) og "Sanatorieliv" (2001). Skogheim ble selv rammet av tuberkulose som 15-åring i 1943, og var innlagt ved ulike tuberkuloseinstitusjoner fram til 1954. Etter å ha blitt frisk tok han ex.art. som privatist og deretter pedagogisk utdannelse i Elverum. Han studerte også engelsk og folkeminnevitenskap i Trondheim og Oslo. I perioden 1961-1972 var han lærer i Ålesund, Rendalen og Asker, før han ble forfatter på heltid. I 1991 ble han statsstipendiat. Skogheim døde 2015 i Levanger.