Prehospital behandling av pasienter med akutt hjerteinfarkt : et materiale fra Salten-regionen i 2008 - Claudi, Even Breckan (Universitetet i Tromsø, 2010)
Oppgaven ”Prehospital behandling av pasienter med akutt hjerteinfarkt” tar for seg alle pasientene som ble lagt inn på NLSH-Bodø i 2008 med ST-elevasjonsinfarkt (STEMI). Til sammen ble 54 pasienter inkludert i studien. Det ble blant annet kartlagt hvilken behandling disse pasientene fikk prehospitalt, og om trombolysebehandling ble gitt på sykehus. Ut fra disse data viste det seg å foreligge forskjellig praksis i den prehospitale behandlingen utført av ambulanser i distriktet og de nært sykehus. Prehospital trombolyse ble kun gitt i fem tilfeller i 2008, alle i distrikt. En høy andel av pasienter med STEMI som befant seg nært sykehus mottok ingen prehospital behandling. Studien viste også at det gjennomsnittlig tar over en time fra pasienter med STEMI ankommer sykehus til trombolyse ble administrert i de tilfeller hvor det forelå indikasjon for slik behandling. Den prehospitale behandlingen av pasienter med STEMI har helt klart forbedringspotensialet og det vil være hensiktsmessig å intensivere denne behandlingen.