Privatarkiv nr 3 : Axel Coldevin - bokmanus, 1937 - Universitetsbiblioteket i Tromsø (2010)
Axel Coldevins slektninger overleverte til UB på 1990-tallet manuskriptet til, samt diverse andre dokumenter i tilknytning til, doktoravhandlingen "Næringsliv og priser i Nordland 1700-1880", som Coldevin disputerte på i 1937. Axel Coldevin (1900-1992) var historiker og skolemann, født på storgården Dønnes i Nordland. Han tok embetseksamen i historie i 1927 og doktorgraden i 1937. Av yrke var han lektor i Sarpsborg, Oslo og Bærum fra 1927 til han gikk av med pensjon. Ved siden av skolegjerningen forfattet han flere lærebøker, og skrev også en rekke lokal- og regional-historiske verk. Som historiker er han mest kjent for sin forskning på nordnorsk historie og storgårdenes historie i Norge.