Sammenhengen mellom motivasjonsklima og motivasjon blant kvinnelige fotballspillere i Norge - Flovik, Hanna Tønsvoll (UiT The Arctic University of Norway, 2022)
Formålet med denne oppgaven var å utforske sammenhengen mellom motivasjonsklima og motivasjon blant kvinnelige fotballspillere på de to øverste nivåene i Norge. I tillegg var hensikten å undersøke om en eventuell sammenheng mellom motivasjonsklima og motivasjon varierte mellom nivåene i utvalget. Metoden som ble brukt var kvantitativ metode. Studien var en del av et større forskningsprosjekt ved UiT Norges Arktiske Universitet, Female Football Research Centre. To spørreskjemaer ble besvart av kvinnelige fotballspillere (N= 160) fra 17 av de 20 klubbene i Toppserien og 1.divisjon i Norge. Spørreskjemaene SMS-6 (Sport Motivational Scale- 6) ble benyttet for motivasjon, og PMCSQ-2 (Perceived Motivational Climate in Sport Questionnaire- 2) ble benyttet for motivasjonsklima. I tillegg ble bakgrunnsvariabler hentet inn for å kunne anslå nivået til utvalget. Resultatene viste en korrelasjon mellom et prestasjonsorientert motivasjonsklima og amotivasjon for spillere med amatørkontrakt (r = 0.30, p <. 0.01). Den samme sammenhengen var ikke signifikant hos spillere med proffkontrakt. Det kan derfor tyde på at sammenhengen mellom motivasjonsklima og motivasjon er sterkere for spillere med amatørkontrakt enn spillere med proffkontrakt. Studien kan konkludere med at for spillere med amatørkontrakt var det en signifikant sammenheng mellom (prestasjons/mestringsorientert) motivasjonsklima og amotivasjon. Samt kan studien konkludere med at det finnes en sammenheng mellom motivasjonsklima og motivasjon blant et utvalg kvinnelige fotballspillere på de øverste nivåene i Norge. Tidligere forskning har vist at motivasjonsklimaet kan være av betydning for motivasjonen til utøvere, noe denne studien støtter opp om. Denne studien kan bidra til kunnskapsgrunnlaget ved å bekrefte tidligere funn, i tillegg til å nyansere variasjoner blant utøvere med ulik kontrakt med klubben.