Ledelse og motivasjon i kunnskapsintensive organisasjoner - Teitsdóttir, Úlvhild (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Klarer ikke gjennomføre sak: Failed to perform step 1 in Navigate Stage 'Activate Adobe Reader + Click Center' on page 'Read PDF' - Unable to match any windows with the query terms Et økende antall kunnskapsarbeidere og IT-næringens mangel på arbeidskraft, foretar seg samtidig som vi retter oss mer og mer mot en kunnskapsbasert økonomi. Behovet for å øke forståelsen av ledelse og hvilke faktorer driver motivasjonen hos kunnskapsarbeiderne i IT-næringen vokser derfor også. Denne masteroppgaven er en empirisk studie innen ledelse og motivasjon, og med ledelse av kunnskapsarbeidere som fenomen undersøker jeg følgelig problemstillingen: «Hvordan arbeider IT-organisasjoner på Færøyene med ledelse og motivasjon av kunnskapsarbeidere?». Organisasjonene som denne studien inndrar befinner seg i IT næringen på Færøyene, som opplever stor vekst og høy interesse lokalt for tiden, på lik linje med andre Europeiske land. Jeg har derfor med hjelp av kvalitative dybdeintervjuer, gjennomført ustrukturerte samtaler med tre kunnskapsarbeidere og fire ledere fra denne næringen, for å besvare oppgavens problemstilling. Ledelse blir gjennom denne studien sett på som innflytelse, påvirkning og som kollektive prosesser som skjer sosialt, noe som preger oppgavens valg av teorier. Oppgaven trekker videre paralleller mellom teoriene relasjonell ledelse, distribuert ledelse og selvledelse til underliggende motivasjonsfaktorer hos kunnskapsarbeidere. Funnene kan oppsummeres med, at det for ledere handler om å finne balansen mellom ledelsesmekanismer som legger til rette for at verdier som videre bidrar til at motivasjonen hos medarbeidere fremtrer naturlig. Funnene viser også hvordan noen ledelsesteorier passer til motivasjonsfaktorer hos kunnskapsarbeidere. Studien nyanserer derfor forståelsen av fenomenet og komplementerer det teoretiske rammeverket. Ledere av kunnskapsarbeidere i IT-organisasjoner bør avdekke medarbeidernes motivasjonsfaktorer, for å forstå hva de drives av og legge til rette for at disse kan vokse frem naturlig.