Rehabilitering og folkehelsearbeid : samhandling med effekt? - Jespersen, Elin (Universitetet i Tromsø, 2010)
Rehabiliteringsopphold ved Valnesfjord helsesportssenter har i en periode vært organisert som kommunegrupper, med pasienter fra FYSAK-kommuner. Denne organiseringen har innbefattet tettere oppfølging av pasientene både fra helsesportssenterets og kommunens side. Hensikten med undersøkelsen har vært å kunne si noe om denne typen opphold med påfølgende tilbud fra FYSAK-apparatet gir effekt på fysisk form og egenopplevd helse. 180 pasienter svarte på spørreskjema om egenopplevd helse ved rehabiliteringsoppholdets start. 136 pasienter svarte på skjemaet 12 måneder senere. 153 pasienter deltok på UKK gangtest i løpet av oppholdet. 65 av disse deltok på retest 12 måneder senere. Resultatene viste statistisk signifikant bedring i fysisk form og en økning av antallet som oppga sin egenopplevde helse som god. Undersøkelsens design gjør at man må tolke resultatene med forsiktighet. For å kunne si noe mer om denne typen organisering av rehabiliteringsopphold kreves det undersøkelser med en annen design.