Kommuner som pådrivere for kortreiste kretsløp. En studie om lokalmat i Tromsø kommune

Kortreist-prosjektet er et av underprosjektene i Include. Det startet opp i 2020 og varer fram til september 2023. Hensikten med Kortreist-prosjektet er å belyse hvilken betydning lokal mat og tilknyttede opplevelser har for stedsutvikling, og hvordan lokal mat kan inngå i kommuners klimaomstillings...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Solnørdal, Mette Talseth, Pedersen, Sigve Ysland, Westskog, Hege
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetet i Oslo 2022
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/27271
Description
Summary:Kortreist-prosjektet er et av underprosjektene i Include. Det startet opp i 2020 og varer fram til september 2023. Hensikten med Kortreist-prosjektet er å belyse hvilken betydning lokal mat og tilknyttede opplevelser har for stedsutvikling, og hvordan lokal mat kan inngå i kommuners klimaomstillingsstrategier. I denne studien har vi, i samarbeid med Tromsø kommune, utforsket hvordan kommuner kan bidra til å etablere kortreiste kretsløp for mat, og hvordan lokalmat kan bidra til bærekraftig samfunnsomstilling og mer miljø- og klimavennlig mat. Vi har også vært interessert i å kartlegge ulike barrierer for kortreiste matstrategier. I tillegg har vi vært opptatt av å avdekke den lokale forståelsen av begrepene «lokalmat», «kortreist mat» og «bynært landbruk». Studien er basert på forskningslitteratur på feltet, vår tidligere og pågående forskning i forskningssenteret Include, dokumentstudier og intervjuer med sentrale aktører (kommunalt ansatte, politikere, næringsaktører, organisasjoner og innbyggere) i Tromsø kommune. Målet med denne rapporten er å gi et kunnskaps- og drøftingsgrunnlag for Tromsø kommune i deres arbeid med lokalmat som del av en omstillingsstrategi samt bidra med noen råd i det videre arbeid med å utvikle bærekraftige klima- og miljøstrategier for kommunen. Rapporten er også ledd i arbeidet med revisjon av Tromsø kommunes landbruksplan. Rapporten er utarbeidet av Mette Talseth Solnørdal, UiT, Sigve Ysland Pedersen, UiT og Hege Westskog, SUM/UiO. Rapporten er utarbeidet i tett samarbeid med Anja Johnsen og Per Sjögren ved Tromsø kommune, enhet for Klima, miljø og landbruk. Vi takker alle våre informanter og Tromsø kommune for godt samarbeid.