Implementering av kunstig intelligens i helsesektoren - En studie av UNN og Helse Nord sin endringsberedskap (readiness for change) i implementering av kunstig intelligens - Widerøe, Magnus (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Denne studien handler om implementering av kunstig intelligens (KI) i helsesektoren. Nærmere bestemt handler studien om hvordan Helse Nord og Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN) legger til rette for og forbereder organisasjonen for implementering av KI-teknologi som del av beslutningsstøtten i den kliniske praksisen. Å klargjøre organisasjonen før en endring skjer, blir av flere fremhevet som den prosessen der organisasjoner har mest å hente for å legge til rette for en vellykket endringsprosess (Schein 2017, Armenakis et al. 1993, Raferty et al. 2013, Kotter 1996). Manglende forberedelser kan eksempelvis føre til at motstand oppstår, og til delvis eller mislykket implementering, fordi man mangler oppslutningen og drivkraften som trengs for å gjennomføre endringen (Weiner et al. 2008:380). Å gjøre til nødvendige forberedelser før en endring skjer, er viktig for å lykkes med endringen. Særlig fremheves klargjøring og "opptining" av organisasjonen som svært viktig. Et sentralt begrep i å klargjøre organisasjonen for endring, er endringsberedskap (readiness for change). Denne studien har undersøkt endringsberedskap og kunstig intelligens gjennom to undersøkelser, en litteraturstudie, og en kvalitativ case-studie gjennom analyse av dokumenter og fire dybdeintervjuer. Litteraturstudien viser hvordan endringsberedskap og kunstig intelligens har blitt studert, mens case-studien viser hvordan organisasjonene forbereder seg for implementering av kunstig intelligens. Oppgaven avsluttes med å belyse områder hvor endringsberedskap fremstår som utilstrekkelig for å forklare sentrale årsaker til implementeringen av KI. Dette gjøres med utgangspunkt i ny-institusjonell teori. Studien viser til særlig sentrale kapasitetsutfordringer i helsesektoren generelt og i sykehus spesielt, og hvordan sterke profesjonelle miljøer og en kompleks organisatorisk struktur virker hemmende på implementering og endringsberedskapen i organisasjonene. Samtidig viser studien en sterk endringsberedskap ved en god kunnskap om teknologien og en ...