Samer fra Indre Finnmark født i tidsrommet mellom 1920 og 1935 og deres språklige og kulturelle situasjon i det norske rettssamfunnet - Alakorpi, Heini-Elisa Mirjami (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Oftest tenker vi på den rettslige situasjon som et øyeblikk. En rettslig situasjon vil alltid være i utvikling. Den kan endre seg over tid. Vi skal her se på utviklingen over tid. Det fremstillingsmessige grepet er å følge en generasjon. Tre snapshots skal danne rammen for fremstillingen. Hvordan språklig og kulturell rettsstilling hadde generasjonen som vi skal følge da de var barn, og fikk grunnutdanningen sin på skolen? Enn da de var voksne? Og da de ble gamle?