Økonomistyring i fotballklubb – «en hårfin balansegang» - Solberg, Elise (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
En fotballklubb som med sportslige og økonomiske mål må balansere disse i økonomistyringen. Denne balansen kan skape en spenning mellom sportslig og økonomisk logikker. Med utgangspunkt i rammeverket av Malmi og Brown (2008), vil denne studien undersøke hvordan en norsk toppfotballklubb jobber med økonomistyring i et spenningsforhold mellom institusjonelle logikker. Problemstillingen studien skal belyse er som følger: Hvordan praktiseres økonomistyring i spenningsforholdet mellom institusjonelle logikker i en fotballklubb? Denne studien har en kvalitativ metode. Casestudie er brukt som forskningsdesign, med Tromsø Idrettslag som case. Studien har en deduktiv tilnærming. Intervjuer og dokumentstudier er benyttet som datainnsamlingsmetode. I analysen drøftes og sammenlignes empiri mot teori. Funnene viser at det er utfordrende å balansere økonomi og sport, spesielt i en økonomisk situasjon som er krevende. Logikkene samhandler med hverandre, samtidig som det er klare forskjeller på målene og strategier mellom de to logikkene. Tromsø IL er svært bevisste på utfordringene, og er i gang med strategier for å forbedre både økonomiske og sportslige resultater. På bakgrunn av en anstrengt økonomi, kommer det fram i funnene at eksterne interessenter har en viss påvirkning på klubbens beslutninger. Nøkkelord: økonomistyring, styringspakke, toppfotball, institusjonelle logikker, interessenter