SP artikkel 27 og norsk urfolksrett etter Fosen-dommen - Ravna, Øyvind (Lov og Rett, 2022)
Høsten 2021 avsa Høyesterett dom i Fosen-saken, hvor byggingen av to vindkraftverk ble funnet å krenke rettighetene to reindriftssiidaer har i medhold av FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Bestemmelsen har blitt behandlet i en håndfull høyesterettssaker tidligere, men dette er første gang Høyesterett har konstatert krenkelse. I denne artikkelen analyseres Høyesteretts bruk av SP artikkel 27 med henblikk på å fastlegge hvordan praksis i norsk rett har utviklet seg, og hvor terskelen for inngrep i samiske reindriftsområder i dag går før krenkelse foreligger.