Mellomlederens handlingsrom ved Universitetssykehuset Nord-Norge: Til mellomlederens begjær eller besvær? - Mikalsen, Gørill Stødle (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Temaet for oppgaven er mellomledere ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) og deres opplevelse av handlingsrom i lederrollen. Problemstillingen som er utgangspunktet for undersøkelsen er: Hvordan opplever mellomledere ved UNN Harstad sitt handlingsrom; oppleves dette å gi tilstrekkelige muligheter for å utøve ledelse i henhold til foretakets egen strategi? For å svare på denne problemstillingen benytter jeg følgende tre forskningsspørsmål; Hvilke krav og begrensninger opplever mellomledere ved UNN Harstad i lederrollen? I hvilken grad opplever mellomlederne at UNN sin ledelses strategi blir implementert i daglig drift? Og hvordan opplever mellomlederne ved UNN Harstad muligheten til å påvirke eget handlingsrom? Studien tar utgangspunkt i tidligere forskning og teori om mellomledelse og handlingsrom. Dette er en kvalitativ undersøkelse der det ble benyttet semistrukturerte intervju som datainnsamlingsmetode. Funnene er analysert med bruk av innholdsanalyse der problemstillingen og forskningsspørsmålene ble benyttet som naturlige kategorier. I oppsummeringen og analysen av funnene kommer det frem at mellomlederne ved UNN Harstad har relativt like oppfatninger og opplevelser med hensyn til sine lederroller. De opplever et begrenset handlingsrom, der tid er den knappeste ressursen. De kjenner veldig lite til UNN sin strategi eller om den er iverksatt i noe særlig grad. Det er en gjennomgående opplevelse hos mellomlederne at de ikke har stort nok handlingsrom til å være den lederen som de ønsker å være, verken for de ansatte eller for organisasjonen som helhet.