Svangerskapsdiabetes og svangerskapsutfall ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Nordlandssykehuset i 2004-2018 - Arnesen, Arja Eline (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Innledning: Prevalens av svangerskapsdiabetes har økt de siste årene og svangerskapsdiabetes er assosiert med økt risiko for komplikasjoner under svangerskapet. I 2017 ble det innført ny faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes. Formålet med oppgaven var å undersøke utviklingstrend i prevalens av type 1-diabetes, type 2-diabetes og svangerskapsdiabetes i vår helseregion, samt prevalens av preeklampsi, keisersnitt og makrosomi blant de som hadde diabetes, før og etter ny retningslinje. Materiale og metode: En kvalitetssikringsstudie av 1613 gravide med type 1-diabetes, type 2-diabetes og svangerskapsdiabetes blant 44 935 som fødte ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Nordlandssykehuset (NLSH) i perioden 1.1.2004-31.12.2018. Opplysninger er samlet retrospektivt fra pasientjournaler og diagnoser er basert på ICD-10-koder. Resultater: Prevalens av svangerskapsdiabetes blant alle gravide økte fem ganger fra 9,5/1000 i 2004-06 til 47,3/1000 i 2016-18. Denne prevalensen økte fra 25.1/1000 i 2013-15 til 39,5/1000 i 2016-18 ved UNN, men sank da fra 68,6/1000 til 58,8/1000 ved NLSH. Blant gravide med svangerskapsdiabetes sank prevalens av preeklampsi fra 17,4 % i 2004-06 til 8,2 % i 2016-18, prevalens av makrosomi sank fra 11,6 % til 4,3 %, og gjennomsnittlig glykosylert hemoglobin (HbA1c) sank fra 41,6 mmol/mol i 2004-06 til 37,6 mmol/mol, mens andel som ble forløst med keisersnitt var stabil. Ved NLSH hadde de lavere HbA1c i 2016-18 enn i 2013-15 (36,2 kontra 37,5 mmol/mol, p < 0,05). I 2016-18, hadde gravide med svangerskapsdiabetes ved NLSH lavere HbA1c (36,2 kontra 39,0 mmol/mol) og færre som ble forløst med keisersnitt (25,0 % kontra 34,1 %) enn ved UNN (begge p < 0,05). Konklusjon: Etter ny nasjonal retningslinje for svangerskapsdiabetes sees økt prevalens av svangerskapsdiabetes ved UNN, men lavere prevalens ved NLSH i 2016-18 enn i 2013-15. Kvinner ved NLSH hadde i den siste perioden lavere HbA1c og færre som ble forløst med keisersnitt enn kvinner ved UNN. Det kan skyldes forskjeller i ...