Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø

Formålet med denne studien var å kunne avdekkje kva motiv som låg bak val av middagsmat for yngre forbrukarar, med ekstra fokus på kylling. Bakgrunnen for oppgåva er det auka forbruket av kylling i Noreg som har vert dei siste tjue åra. I tillegg har mykje av forskinga knytt til mat og spesielt midd...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Roaldstveit, Eivind
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Nynorsk
Published: Universitetet i Tromsø 2010
Subjects:
Bak
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/2659
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/2659
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/2659 2024-06-02T08:15:20+00:00 Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø Roaldstveit, Eivind 2010-05-18 925527 bytes application/pdf https://hdl.handle.net/10037/2659 nno nno Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/2659 URN:NBN:no-uit_munin_2404 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2010 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213 forbruk middagsmat segmentering klyngeanalyse faktoranalyse BED-3901 Master thesis Mastergradsoppgave 2010 ftunivtroemsoe 2024-05-07T08:42:34Z Formålet med denne studien var å kunne avdekkje kva motiv som låg bak val av middagsmat for yngre forbrukarar, med ekstra fokus på kylling. Bakgrunnen for oppgåva er det auka forbruket av kylling i Noreg som har vert dei siste tjue åra. I tillegg har mykje av forskinga knytt til mat og spesielt middagsmat i Noreg konsentrert seg om fisk og kvifor forbrukarar ete fisk, medan kylling har blitt via lite merksemd. Målsetnaden for studien var å kunne utarbeide ein undersøking som trakk inn dei fleste viktige motiv for val av middagsmat, synliggjere korleis undersøkinga kunne nyttast til å segmentere ein marknad med utgangspunkt i det faktiske forbruket, og auke kunnskapen kring val av middagsmat. Dette meinar ein at studien i store delar har lykkast med. For å oppnå dette blei det danna fem forskingsspørsmål som låg til grunn for korleis det teoretiske arbeidet blei lagt opp, og vidare nytta i det empiriske arbeidet med innsamling og analyse av data. Studien tok utgangspunkt i ein modell som skil motiv for val av mat i tre distinkte delar: individuelle forhold, eigenskapar med produktet og eigenskapar med omgivnadane. Under kvar del blei det trekt inn sentrale motiv som tidligare litteratur har avdekkja og funne relevante. Dette danna grunnlaget for utarbeiding av eit spørjeskjema som blei nytta til å kartlegge forbruket og motiv for val av middagsmat blant yngre forbrukarar, i hovudsak studentar ved Universitet i Tromsø. Innsamlinga av empiri blei gjort gjennom eit internettbasert spørjeskjema. Analysearbeidet er basert på 755 valide respondentar, og gjennomført ved hjelp av SPSS 16.0. For å segmentere blei det nytta både hierarkisk og ikkje-hierarkisk klyngeanalyse basert på forbruk av seks hovudingrediensar, fjorten råvarer og femten rettar. Einvegs ANOVA og post-hoc test Scheffe blei nytta til å teste klyngeforskjell. Faktoranalyse blei nytta for datareduksjon og forenkling av analysearbeid, med Cronbach Alpha som reliabilitet test av faktorløysingane. For å skildre klyngeforskjell ved hjelp av faktorane blei det ... Master Thesis Tromsø Universitetet i Tromsø University of Tromsø: Munin Open Research Archive Tromsø Kring ENVELOPE(157.900,157.900,-74.983,-74.983) Bak ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250) Kylling ENVELOPE(13.505,13.505,68.094,68.094)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Nynorsk
topic VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
forbruk
middagsmat
segmentering
klyngeanalyse
faktoranalyse
BED-3901
spellingShingle VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
forbruk
middagsmat
segmentering
klyngeanalyse
faktoranalyse
BED-3901
Roaldstveit, Eivind
Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
topic_facet VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
forbruk
middagsmat
segmentering
klyngeanalyse
faktoranalyse
BED-3901
description Formålet med denne studien var å kunne avdekkje kva motiv som låg bak val av middagsmat for yngre forbrukarar, med ekstra fokus på kylling. Bakgrunnen for oppgåva er det auka forbruket av kylling i Noreg som har vert dei siste tjue åra. I tillegg har mykje av forskinga knytt til mat og spesielt middagsmat i Noreg konsentrert seg om fisk og kvifor forbrukarar ete fisk, medan kylling har blitt via lite merksemd. Målsetnaden for studien var å kunne utarbeide ein undersøking som trakk inn dei fleste viktige motiv for val av middagsmat, synliggjere korleis undersøkinga kunne nyttast til å segmentere ein marknad med utgangspunkt i det faktiske forbruket, og auke kunnskapen kring val av middagsmat. Dette meinar ein at studien i store delar har lykkast med. For å oppnå dette blei det danna fem forskingsspørsmål som låg til grunn for korleis det teoretiske arbeidet blei lagt opp, og vidare nytta i det empiriske arbeidet med innsamling og analyse av data. Studien tok utgangspunkt i ein modell som skil motiv for val av mat i tre distinkte delar: individuelle forhold, eigenskapar med produktet og eigenskapar med omgivnadane. Under kvar del blei det trekt inn sentrale motiv som tidligare litteratur har avdekkja og funne relevante. Dette danna grunnlaget for utarbeiding av eit spørjeskjema som blei nytta til å kartlegge forbruket og motiv for val av middagsmat blant yngre forbrukarar, i hovudsak studentar ved Universitet i Tromsø. Innsamlinga av empiri blei gjort gjennom eit internettbasert spørjeskjema. Analysearbeidet er basert på 755 valide respondentar, og gjennomført ved hjelp av SPSS 16.0. For å segmentere blei det nytta både hierarkisk og ikkje-hierarkisk klyngeanalyse basert på forbruk av seks hovudingrediensar, fjorten råvarer og femten rettar. Einvegs ANOVA og post-hoc test Scheffe blei nytta til å teste klyngeforskjell. Faktoranalyse blei nytta for datareduksjon og forenkling av analysearbeid, med Cronbach Alpha som reliabilitet test av faktorløysingane. For å skildre klyngeforskjell ved hjelp av faktorane blei det ...
format Master Thesis
author Roaldstveit, Eivind
author_facet Roaldstveit, Eivind
author_sort Roaldstveit, Eivind
title Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
title_short Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
title_full Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
title_fullStr Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
title_full_unstemmed Segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved Universitetet i Tromsø
title_sort segmentering av ungdoms middagsmat val : ein studie av eit utval studentar ved universitetet i tromsø
publisher Universitetet i Tromsø
publishDate 2010
url https://hdl.handle.net/10037/2659
long_lat ENVELOPE(157.900,157.900,-74.983,-74.983)
ENVELOPE(9.783,9.783,63.250,63.250)
ENVELOPE(13.505,13.505,68.094,68.094)
geographic Tromsø
Kring
Bak
Kylling
geographic_facet Tromsø
Kring
Bak
Kylling
genre Tromsø
Universitetet i Tromsø
genre_facet Tromsø
Universitetet i Tromsø
op_relation https://hdl.handle.net/10037/2659
URN:NBN:no-uit_munin_2404
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
openAccess
Copyright 2010 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0
_version_ 1800739471190130688