Behandling og overlevelse ved kronisk myelogen leukemi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. - Daleng, Jeanette Johnsen (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: Kronisk myelogen leukemi er en sjelden blodkreftsykdom i Norge med ca. 45 nye tilfeller i året. Årsaken til sykdommen skyldes en kromosomfeil på kromosom 22, og i de fleste tilfeller dannes det som heter Philadelphiakromosomet. Behandlingen består av tyrosinkinasehemmere, imatinib, nilotinib, dasatinib, ponatinib og bosutinib. I enkelte tilfeller responderer pasienter så godt på behandlingen, at de kan slutte med medisiner etter en tid med dyp molekylær respons. Formålet med oppgaven var å kartlegge behandling og overlevelse av denne gruppen pasienter, da det tidligere ikke er utført ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Metode: Pasienter som var BCR-ABL1-positiv og i kronisk fase av sykdommen, og som ble behandlet med tyrosinkinasehemmer ble inkludert i oppgaven (n=43). Det ble samlet data fra alle som ble diagnostisert i perioden 2001-2019, og som ble behandlet ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Data ble satt inn i deskriptive tabeller, og statistiske metoder som ble brukt i analysering av data var Shapiro-Wilks test, Mann Whitney U test, uavhengig t-test og Kaplan-Meier analyse og forskjeller i overlevelse ble testet ved log-rank test. Resultat: Basert på våre data fant vi en 5- og 10-års overlevelse på 95%, som stemmer godt overens med det som er funnet i andre land. Vi fant ingen signifikant forskjell i overlevelse mellom menn og kvinner (p=0,45), men vi fant signifikant forskjell i overlevelse mellom gruppen under 70 og de som var 70 år og eldre (p=0,002). Konklusjon: 95% av pasienter med diagnosen kronisk myelogen leukemi som blir behandlet med tyrosinkinasehemmere ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, er fremdeles i live etter 5- og 10 år. Pasienter behandlet ved UNN, oppnår behandlingsresultater som er fullt på høyde med det som rapporteres fra behandlingssentra i andre deler av verden.