Prevalens av gastroøsofageal reflukssykdom og assosiasjon med kjønn, alder, overvekt, røyking, selvrapportert helse og medikamentbruk - Hammer, Aslak (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Innledning og formål Gastroøsofageal reflukssykdom gir plager som halsbrann og sure oppstøt og er en vanlig tilstand. Denne oppgaven presenterer prevalens av reflukssykdom i en norsk befolkning over tid og belyser assosiasjonen mellom reflukssykdom og overvekt, røyking, selvrapportert helse og bruk av syrehemmende medikamenter. Metode Fra den befolkningsbaserte Tromsøundersøkelsen ble 14279 deltakere fra Tromsø 2 (1979-1980, oppmøte 78%), 11460 deltakere fra Tromsø 6 (2007-2008, oppmøte 66 %) og 20664 deltakere fra Tromsø 7 (2015-2016, oppmøte 65 %) som besvarte spørsmål om reflukssykdom inkludert. Kjønns- og aldersstratifiserte prevalenser for Tromsø 2, 6 og 7 ble beregnet, og assosiasjon mellom reflukssykdom og overvekt, røyking, selvrapportert helse (Tromsø 6 og 7) og syrehemmende medikamenter (Tromsø 7) ble analysert med logistisk regresjon og presentert som odds ratio (OR) med 95 % konfidensintervall (KI). Resultater Prevalens av reflukssykdom var 13 % i Tromsø 2, 6 % i Tromsø 6 og 11 % i Tromsø 7. I Tromsø 2 hadde en høyere andel menn reflukssykdom, og forekomsten økte med økende alder. I Tromsø 6 var det ingen klar assosiasjon med kjønn eller alder. I Tromsø 7 hadde en høyere andel kvinner reflukssykdom, og forekomsten økte med økende alder. Risiko for reflukssykdom økte med kroppsmasseindeks >25 kg/m2 (høyeste OR 2,30, 95 % KI 1,89-2,81 i Tromsø 6) og daglig røyking (høyeste OR 1,45, 95 % KI 1,31-1,60 i Tromsø 2), og var assosiert med dårlig/veldig dårlig selvrapportert helse (høyeste OR 2,50, 95 % KI 1,91-3,28 i Tromsø 6). Høyere intensitet av refluksplager ga høyere risiko for bruk av syrehemmende medikamenter (OR 3,29, 95 % KI 2,63-4,13 i Tromsø 7). Konklusjon Prevalens av reflukssykdom varierer med kjønn, alder og tidsperiode. Høyere alder, overvekt og daglig røyking er assosiert med reflukssykdom, og reflukssykdom er assosiert med dårligere selvrapportert helse og bruk av syrehemmende medikamenter.