Kirurgisk behandling av kronisk analfissur. Tilhelingsrate og forekomst av inkontinens. - Engeseth, Julie Rydningen (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
BAKGRUNN: Kronisk analfissur er en smertefull tilstand kjennetegnet med dårlige forhold for tilheling grunnet spasme i interne analsfinkter. Behandlingsmuligheter omfatter konservative tiltak, medisiner og kirurgi. Tailored lateral sfinkterotomi er en kirurgisk prosedyre hvor interne analsfinkter spaltes svarende til fissurens lengde, med påfølgende reduksjon i spasme som fører til bedre blodtilførsel og fremmer tilheling. Inkontinens er en risiko etter inngrepet, men regnes som lav sammenlignet med tradisjonell sfinkterotomi hvor en større del av sfinkter spaltes. Formålet med oppgaven var å undersøke effekt av behandlingen og forskjeller mellom gruppen med og uten effekt. I tillegg ønsket vi å kartlegge komplikasjoner, spesielt grad av inkontinens. METODE: Alle pasienter behandlet med tailored lateral sfinkterotomi for kronisk analfissur ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i perioden 2015-2019, ble inkludert i studien. Datainnsamlingen ble utført fra desember 2019 til april 2020. Primært endepunkt var effekt definert som ingen tegn til fissur eller epitelkledd fissur angitt av pasienten ved kontroll. Et sentralt sekundært endepunkt var andelen med vedvarende smerter eller andre plager fra endetarmen, og andelen med inkontinens definert som forhøyet St Marks score og Wexner score ved kontroll. RESULTAT: Totalt 66 pasienter var behandlet med tailored lateral sfinkterotomi for kronisk analfissur, og 58 av disse var tilgjengelig for kontroll. Tilhelet fissur ble angitt av 86 % av pasientene ved kontroll median 25 måneder etter operasjon. Blant disse hadde 44 % vedvarende smerter eller andre plager fra endetarmen. Forhøyet inkontinensscore ble funnet hos 41 %, og betydelig inkontinens (St Marks score>8) hos 11 %. KONKLUSJON: Til tross for at nærmere 9 av 10 rapporterte effekt av behandlingen, anga nesten halvparten vedvarende smerter eller andre anorektale plager ved kontroll median 25 måneder etter operasjon. Forhøyet inkontinensscore ble funnet hos over 40 %, mens betydelig inkontinens ble rapportert ...