Nedskrivning av anleggsmidler i nordnorske eiendomsselskaper - Larsen, Marianne (Universitetet i Tromsø, 2010)
I denne studien har jeg sett på eiendomsselskapers vurderinger av nedskrivninger av eiendommene og deres etterlevelse av regnskapsreglene på området. Mer konkret har jeg undersøkt om nordnorske eiendomsselskaper har nedskrevet eiendommene sine under finanskrisen. Eiendomsselskaper er begrenset til eiendomsselskaper som driver med utleie av egen næringseiendom og utvalget er begrenset til eiendomsselskaper i de største byene i Nord-Norge. Jeg har innledningsvis gjennomgått regnskapsreglene for nedskrivning av anleggsmidler. Betingelsen i regnskapsloven om at verdifallet ikke er ”forbigående” er diskutert. Videre har jeg vurdert om regelverket aksepterer en ”snarvei” gjennom en forenklet vurdering av virkelig verdi. I tillegg diskuteres muligheten for porteføljevurdering for eiendommene i forbindelse med vurdering av nedskrivning. På bakgrunn av situasjonen i eiendomsbransjen og indikatorer i NRS (F) ”Nedskrivning av anleggsmidler”, kommer jeg frem til en forventning om at samtlige eiendomsselskap har gjennomført en vurdering av gjenvinnbart beløp under utarbeidelsen av årsregnskapet for 2008. Enten gjennom en beregning av bruksverdien på eiendommene eller en vurdering av netto salgsverdi. Av de utvalgte eiendomsselskapene i denne undersøkelsen har ingen nedskrevet verdiene i årsregnskapet for 2008, som må regnes som det første året av pågående finanskrise. Ingen av selskapene har gjennomført en vurdering av bruksverdi eller netto salgsverdi pr 31.12.08, annet enn en uformell vurdering av salgsverdien på eiendommene. I undersøkelsen av selskapenes vurderinger, finner jeg at ingen av selskapene har vurdert gjenvinnbart beløp i henhold til regnskapsreglene. Grunnen til dette viser seg å være at ingen av selskapene kjenner til gjeldende regnskapsregler. Manglende vurderinger av gjenvinnbart beløp begrunnes av selskapene med at bokførte verdier er vesentlig lavere enn virkelige verdier, som følge av at bokført verdi er anskaffelseskost minus avskrivninger. Selskapene er selv sikre på at bokførte verdier ikke er ...