Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)

Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Fotland, Anders Dame
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2022
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/26553
_version_ 1829314587156021248
author Fotland, Anders Dame
author_facet Fotland, Anders Dame
author_sort Fotland, Anders Dame
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og -olje har steget, og over tid har det derfor vært en økende andel plantebaserte fett- og proteinkilder i fôr til laksen. Endret næringsinnhold i fôr har ført til endring i laksens biokjemiske sammensetning. Enkelte oppdrettere har også startet med økologisk produksjon av oppdrettslaks hvor ett av kravene til produksjonen er en høyere andel marine råstoff i fôret. Målet med denne oppgaven er derfor å sammenligne næringsinnholdet av tradisjonell oppdrettslaks med økologisk oppdrettslaks. Alle de 20 laksene som ble tatt med i forsøket hadde forholdsvis lik vekt (veid sløyd med hode) og kondisjonsfaktor. Økologisk laks (n=10) hadde en snittvekt på 4589 ± 256 g mens den konvensjonelle (n=10) laksen veide i snitt 4504 ± 302 g, og begge hadde en kondisjonsfaktor på 1,1. Økologisk laks har et noe lavere fettinnhold enn den konvensjonelle, henholdsvis 9,9 ± 0,6 og 11,2 ± 0,5 g fett per 100g filet (NQC). Vann og aske var tilnærmet likt for begge grupper. Det ble funnet en større forskjell i fettsyresammensetningen mellom de to gruppene. Den konvensjonelle laksen hadde et høyere innhold av både PUFA og PUFA n-3 mens den økologiske hadde et høyere innhold av LC-PUFA n-3. Videre ser vi også et noe lavere n-6/n-3 forhold i den økologiske laksen på 0,8 mens den konvensjonelle hadde en ratio på 0,9. Proteininnholdet for økologisk og konvensjonell laks var tilnærmet likt med henholdsvis 165,1 ± 5,3 og 166,4 ± 7,6 mg protein pr g. filet. Det ble funnet liten forskjell i aminosyrene mellom gruppene hvor bare 5 av 17 aminosyrer var signifikant forskjellige. Den prosentvise andelen av essensielle aminosyrer var lik for begge gruppene på ca. ...
format Master Thesis
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
geographic Laksen
geographic_facet Laksen
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/26553
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/26553
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Copyright 2022 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
publishDate 2022
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/26553 2025-04-13T14:26:15+00:00 Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) Fotland, Anders Dame 2022-05-11 https://hdl.handle.net/10037/26553 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/26553 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2022 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2022 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og -olje har steget, og over tid har det derfor vært en økende andel plantebaserte fett- og proteinkilder i fôr til laksen. Endret næringsinnhold i fôr har ført til endring i laksens biokjemiske sammensetning. Enkelte oppdrettere har også startet med økologisk produksjon av oppdrettslaks hvor ett av kravene til produksjonen er en høyere andel marine råstoff i fôret. Målet med denne oppgaven er derfor å sammenligne næringsinnholdet av tradisjonell oppdrettslaks med økologisk oppdrettslaks. Alle de 20 laksene som ble tatt med i forsøket hadde forholdsvis lik vekt (veid sløyd med hode) og kondisjonsfaktor. Økologisk laks (n=10) hadde en snittvekt på 4589 ± 256 g mens den konvensjonelle (n=10) laksen veide i snitt 4504 ± 302 g, og begge hadde en kondisjonsfaktor på 1,1. Økologisk laks har et noe lavere fettinnhold enn den konvensjonelle, henholdsvis 9,9 ± 0,6 og 11,2 ± 0,5 g fett per 100g filet (NQC). Vann og aske var tilnærmet likt for begge grupper. Det ble funnet en større forskjell i fettsyresammensetningen mellom de to gruppene. Den konvensjonelle laksen hadde et høyere innhold av både PUFA og PUFA n-3 mens den økologiske hadde et høyere innhold av LC-PUFA n-3. Videre ser vi også et noe lavere n-6/n-3 forhold i den økologiske laksen på 0,8 mens den konvensjonelle hadde en ratio på 0,9. Proteininnholdet for økologisk og konvensjonell laks var tilnærmet likt med henholdsvis 165,1 ± 5,3 og 166,4 ± 7,6 mg protein pr g. filet. Det ble funnet liten forskjell i aminosyrene mellom gruppene hvor bare 5 av 17 aminosyrer var signifikant forskjellige. Den prosentvise andelen av essensielle aminosyrer var lik for begge gruppene på ca. ... Master Thesis Salmo salar University of Tromsø: Munin Open Research Archive Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
Fotland, Anders Dame
Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title_full Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title_fullStr Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title_full_unstemmed Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title_short Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
title_sort næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (salmo salar l.)
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
FSK-3960
url https://hdl.handle.net/10037/26553