Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.)
Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
UiT The Arctic University of Norway
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/26553 |
_version_ | 1829314587156021248 |
---|---|
author | Fotland, Anders Dame |
author_facet | Fotland, Anders Dame |
author_sort | Fotland, Anders Dame |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og -olje har steget, og over tid har det derfor vært en økende andel plantebaserte fett- og proteinkilder i fôr til laksen. Endret næringsinnhold i fôr har ført til endring i laksens biokjemiske sammensetning. Enkelte oppdrettere har også startet med økologisk produksjon av oppdrettslaks hvor ett av kravene til produksjonen er en høyere andel marine råstoff i fôret. Målet med denne oppgaven er derfor å sammenligne næringsinnholdet av tradisjonell oppdrettslaks med økologisk oppdrettslaks. Alle de 20 laksene som ble tatt med i forsøket hadde forholdsvis lik vekt (veid sløyd med hode) og kondisjonsfaktor. Økologisk laks (n=10) hadde en snittvekt på 4589 ± 256 g mens den konvensjonelle (n=10) laksen veide i snitt 4504 ± 302 g, og begge hadde en kondisjonsfaktor på 1,1. Økologisk laks har et noe lavere fettinnhold enn den konvensjonelle, henholdsvis 9,9 ± 0,6 og 11,2 ± 0,5 g fett per 100g filet (NQC). Vann og aske var tilnærmet likt for begge grupper. Det ble funnet en større forskjell i fettsyresammensetningen mellom de to gruppene. Den konvensjonelle laksen hadde et høyere innhold av både PUFA og PUFA n-3 mens den økologiske hadde et høyere innhold av LC-PUFA n-3. Videre ser vi også et noe lavere n-6/n-3 forhold i den økologiske laksen på 0,8 mens den konvensjonelle hadde en ratio på 0,9. Proteininnholdet for økologisk og konvensjonell laks var tilnærmet likt med henholdsvis 165,1 ± 5,3 og 166,4 ± 7,6 mg protein pr g. filet. Det ble funnet liten forskjell i aminosyrene mellom gruppene hvor bare 5 av 17 aminosyrer var signifikant forskjellige. Den prosentvise andelen av essensielle aminosyrer var lik for begge gruppene på ca. ... |
format | Master Thesis |
genre | Salmo salar |
genre_facet | Salmo salar |
geographic | Laksen |
geographic_facet | Laksen |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/26553 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
long_lat | ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/26553 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2022 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
publishDate | 2022 |
publisher | UiT The Arctic University of Norway |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/26553 2025-04-13T14:26:15+00:00 Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) Fotland, Anders Dame 2022-05-11 https://hdl.handle.net/10037/26553 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/26553 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2022 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2022 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og -olje har steget, og over tid har det derfor vært en økende andel plantebaserte fett- og proteinkilder i fôr til laksen. Endret næringsinnhold i fôr har ført til endring i laksens biokjemiske sammensetning. Enkelte oppdrettere har også startet med økologisk produksjon av oppdrettslaks hvor ett av kravene til produksjonen er en høyere andel marine råstoff i fôret. Målet med denne oppgaven er derfor å sammenligne næringsinnholdet av tradisjonell oppdrettslaks med økologisk oppdrettslaks. Alle de 20 laksene som ble tatt med i forsøket hadde forholdsvis lik vekt (veid sløyd med hode) og kondisjonsfaktor. Økologisk laks (n=10) hadde en snittvekt på 4589 ± 256 g mens den konvensjonelle (n=10) laksen veide i snitt 4504 ± 302 g, og begge hadde en kondisjonsfaktor på 1,1. Økologisk laks har et noe lavere fettinnhold enn den konvensjonelle, henholdsvis 9,9 ± 0,6 og 11,2 ± 0,5 g fett per 100g filet (NQC). Vann og aske var tilnærmet likt for begge grupper. Det ble funnet en større forskjell i fettsyresammensetningen mellom de to gruppene. Den konvensjonelle laksen hadde et høyere innhold av både PUFA og PUFA n-3 mens den økologiske hadde et høyere innhold av LC-PUFA n-3. Videre ser vi også et noe lavere n-6/n-3 forhold i den økologiske laksen på 0,8 mens den konvensjonelle hadde en ratio på 0,9. Proteininnholdet for økologisk og konvensjonell laks var tilnærmet likt med henholdsvis 165,1 ± 5,3 og 166,4 ± 7,6 mg protein pr g. filet. Det ble funnet liten forskjell i aminosyrene mellom gruppene hvor bare 5 av 17 aminosyrer var signifikant forskjellige. Den prosentvise andelen av essensielle aminosyrer var lik for begge gruppene på ca. ... Master Thesis Salmo salar University of Tromsø: Munin Open Research Archive Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) |
spellingShingle | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 Fotland, Anders Dame Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title | Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title_full | Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title_fullStr | Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title_full_unstemmed | Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title_short | Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) |
title_sort | næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (salmo salar l.) |
topic | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 |
topic_facet | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 FSK-3960 |
url | https://hdl.handle.net/10037/26553 |