Svangerskapsutfall ved adipositas og fødselsinduksjon - Helmersen, Tonje Agnete Gravvold (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: Overvekt og fedme er et sterkt økende problem i Norge og resten av verden. I takt med økende body mass index (BMI) i befolkningen ser man at stadig flere fødende kvinner induseres. Høy BMI før svangerskapet, øker faren for komplikasjoner under fødselen og uheldige svangerskapsutfall. Vi ønsket å vite hvor mange som fødte normalt og hvor mange som ble forløst med keisersnitt blant de induserte fødende som hadde overvekt og fedme ved vår klinikk. Formålet med denne oppgaven var derfor å studere effekten av overvekt og fedme på svangerskapsutfall for både mor og barn blant våre fødende som ble indusert. Materiale og metode: Kvalitetssikringsprosjekt som inkluderte 678 induserte fødende ved Kvinneklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tromsø i 2016-2018. Data er samlet retrospektivt fra pasientjournaler i DIPS, og basert på prosedyrekoder for induksjon. Svangerskapsutfall blant induserte fødende med overvekt (BMI 25-29,9 kg/m2) og fedme (BMI > 30,0 kg/m2) ble sammenlignet med de som hadde normal BMI (< 25,0 kg/m2) som referansegruppe. Odds ratio (OR) (95 % konfidens intervall) for svangerskapsutfallene ble beregnet i logistisk regresjonsanalyser. Resultater: Blant 4082 fødende ved UNN, Tromsø i perioden 2016-2018 ble 678 indusert og gjennomsnittlig induksjonsrate var 16,6 %. De 159 induserte fødende med overvekt hadde ingen økt risiko for uheldige svangerskapsutfall sammenlignet med de 288 med normal BMI. Blant 154 induserte fødende med fedme, var det færre som hadde en normal fødsel (68,8 % vs. 77,1 %) og flere som ble forløst med keisersnitt (22,7 % vs. 15,3 %) enn blant de 288 med normal BMI. Vi fant at OR for normal fødsel var 0,78 (0,62 - 0,97) og OR for keisersnitt var 1,31 (1,02 - 1,68). Fedme var også assosiert med økt prevalens av svangerskapsdiabetes (15,2 % vs. 3,9 %), preeklampsi (18,2 % vs. 10,1 %), postpartum blødning > 500 ml (24,7 % vs. 17,7 %), og makrosomi (9,7 % vs. 4,2 %), og OR for disse svangerskapsutfallene var henholdsvis 2,36 (1,59 - 3,51), 1.52 (1,13 - 2,04), ...