Verdivurdering av KGS Systemer AS - Guttormsen, Heidi Marlen; Sørensen, Monica (Universitetet i Tromsø, 2010)
Formålet med denne masteroppgaven er å gjøre en verdivurdering av KGS Systemer AS. KGS er et høyteknologifirma som ble etablert i 1987 av Kjell Sundfær. Idéen bak selskapet var å utvikle løsninger for elektronisk måleutstyr med basis i datamaskiner. Sundfær arbeidet i sin egen kjeller som eneste ansatt, frem til etterspørselen økte i 1995. Da ansatte han tre medarbeidere, og lokaliserte KGS i Forskningsparken i Tromsø. I dag leverer KGS ferdige måle- og styringsløsninger til kundene, og er en komponentleverandør til automatiseringsindustrien. Eneaksjonær Sundfær nærmer seg nå pensjonsalderen, og ville i den anledning ha en verdivurdering av selskapet. For å gjennomføre en verdivurdering av KGS må vi benytte ulike verktøy. Disse verktøyene kan hjelpe oss å komme frem til ulike forhold som kan påvirke verdien av selskapet. Verktøyene vi har valgt å benytte er strategisk analyse og nøkkeltallsanalyse. Ved å gjennomføre en strategisk analyse av selskapet avdekker vi ulike risikoforhold selskapet står ovenfor. KGSs største interne risiko er å miste ansatte. Mens de største eksterne risikofaktorene knyttes til tap av hovedleverandør og kunder. Finanskrisa og valutasvingninger er andre risikoforhold som kan påvirke KGS i fremtiden. Selskapets tidligere regnskap benyttes til å gjennomføre nøkkeltallsanalyser. Nøkkeltallsanalysen viser at KGS har hatt en god økonomisk utvikling de siste årene. Egenkapitalen har vært meget høy i forhold til selskapets størrelse og risikoen de påtar seg. Derfor mener vi at KGS har for høy egenkapitalandel. Den strategiske analysen og nøkkeltallsanalysene brukes for å estimere den fremtidige utviklingen av selskapet. Videre brukes verdsettingsmetoder for å komme frem til ulike verdiestimat av selskapet. Vi har benyttet fire ulike metoder; substansverdi-, egenkapital-, totalkapital- og superprofittmetoden. På grunn av stor usikkerhet knyttet til terminalverdien, valgte vi å gjennomføre alternative beregninger uten terminalverdi. For å undersøke usikkerheten til de budsjetterte ...