Merkevareverdi - en studie av hvilke faktorer som påvirker konsumentens oppfatning av merkevareverdien til butikkens egne- og produsenteide merker - Teibakk, Elvine Mølmen (Universitetet i Tromsø, 2009)
Denne oppgaven har som formål å vise sammenhengen mellom ulike faktorer som forklarer merkevareverdi. Utgangspunkt for oppgaven er artiklene til Yoo et al (2000), Netemeyer et al(2004) og Keller (2002), som gir en innføring i hvilke merkeelementer som har betydning for merkevareverdi. Selv om interessen er stor for temaet er det gjort lite forskning på hvilke markedsaktiviteter som bygger merkevareverdi. Hovedfokuset har vært merkevareverdi, ikke kildene til dette. Jeg har valgt å rette søkelyset mot butikkens egne merker og produsenteide merker. Jeg vil sammenligne produkter som er utviklet for å dekke samme behov. Deretter vil jeg prøve å forklare hvilke faktorer som påvirker merkevareverdien. Ved å kartlegge disse faktorene vil dette frembringe svært nyttig informasjon som kan benyttes til å differensiere seg fra konkurransen, samt skape konkurransemessige fortrinn. Ved å vite de bakenforliggende faktorene for merkevareverdi, vil bedrifter kunne oppfylle segmentets preferanser på best mulig måte. Det teoretiske utgangspunktet for mitt arbeid er artikkelen ”An examination of selected marketing mix elements and brand equity” (Yoo et al., 2000) og den survey-undersøkelsen de har gjennomført. Videre har de utviklet en analysemodell som er grunnlaget for deres videre forskning. Modellen viser sammenheng mellom faktorer som opplevd kvalitet, merkelojalitet og merkeassosiasjoner. Deres resultater forklarer store deler av hvilke markedselementer som forklarer merkevareverdi og det vil derfor være nyttig å sette min undersøkelse i lys av denne. Dette da de er erfarne forskere på mitt valgte tema og det faktum at de er erfarne i anvendelse av survey-undersøkelser. I tillegg står artikler av Netemeyer et al(2004) og Keller (2002)sentralt, samt annet litteratur på temaet. Undersøkelsene av denne teorien ble utført som en survey-undersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø. Til sammen ble det samlet inn 240 valide responser som ble brukt videre i analysene. Jeg benyttet meg av faktor- og reliabilitetsanalyse ...