Når tradisjon blir moderne : hva skjer når de unge henter inspirasjon og tar i bruk tradisjoner de eldre har begravd, og hvilke samfunnsmessige reaksjoner oppstår under en generasjonskonflikt som da oppstår? - Olufsen, Bodil Ballovara (Universitetet i Tromsø, 2010)
Hovedfokus i denne oppgaven er ungdom. Disse ungdommene er en "verken - eller - generasjon". Disse ungdommene kan velge friere i sin kultur, i den forstand at de ikke er bundet opp av sedvaner og høyt konfliktnivå når de fatter sine valg i forhold til samisk kultur. Å forvalte en samisk identitet i det bestemte miljøet har sine omkostninger, men å forvalte en fornorsket identitet har en høyere pris. Det er en konflikt mellom læstadianisme og etnopolitikk, en konflikt mellom noe verdslig og politikk. Et skille mellom en fundamental tradisjon og modernisme. Jeg har gjort et forsøk på å forene og å tolke handlingene mellom menneskene i kåfjord, både barn, voksne og den eldre befolkningen. Dermed oppstår det generasjonskonflikt der alle har sitt perspektiv de definerer sine opplevelser ut fra. Opplevelser sett fra forhold, identitet, tegn og symbolbruk, kulturelle og religiøse uttrykk, et forhold mellom historikk og samtidig oppfatninger om samisk autensitet. Kofta vil idag stå som et symbol, der alle har et forhold til dette plagget. Når tradisjonen gjøres moderne.