Hjemmeabort ved UNN - Johnsen, Oda Margrethe (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Medisinsk abort kan gjøres hjemme ved gestasjonslengde <9 uker. Denne studien ser på hvordan dette behandlingstilbudet opplevdes blant kvinner som velger denne behandlingen ved UNN Tromsø. Formålet er å identifisere forbedringsmuligheter på bakgrunn av kvinners opplevelse av hjemmeabort. I studieperioden mars 2021 til august 2021 ble 34 abortsøkende kvinner med svangerskapslengde <9 uker inkludert i studien. Data ble innhentet ved hjelp av et anonymt spørreskjema. Det var 25 kvinner som svarte på spørreskjemaet. 92% av disse opplevde den muntlige og skriftlige informasjonen som forståelig. 96% av kvinnene var fornøyde med oppfølgingen underveis, og 92% av kvinnene ville valgt samme metode igjen. Det er utført statistikk for å se på sammenhengen mellom grad av tilfredshet og om kvinnen var godt nok smertestilt, eller om hun var alene på abortdagen. Det ble ikke observert signifikante sammenhenger mellom disse faktorene, primært på grunn av for få deltakere. Derfor har det ikke blitt identifisert om det er områder i dagens praksis som kan forbedres. På bakgrunn av at de fleste kvinnene totalt sett var fornøyde med prosedyrene, kan studien kan konkludere med at UNNs praksis for hjemmeabort fungerer slik den er i dag. Nøkkelord: Medikamentell abort, hjemmeabort