Verdsettelse av SpareBank 1 Nord-Norge - Borch, Maja Johanne Nilsen (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Formålet med denne avhandlingen var å estimere den fundamentale verdien til SpareBank 1 Nord-Norge sine egenkapitalbevis per 31.12.2022. Banker er komplekse selskap å verdsette grunnet særegenheter som skiller de ut fra tradisjonelle foretak. En viktig del av denne avhandlingen var derfor å gjennomgå litteratur som omhandler verdsettelse av banker. Den fundamentale verdsettelsen ble gjennomført etter en alternativ variant av egenkapitalmetoden (FCFE). Resultatet ble sammenlignet med resultatet fra en komparativ verdivurdering etter multiplikatormodellen og de egenkapitaldrevne multiplikatorene P/B og P/E. I den fundamentale verdsettelsen ble det estimert fremtidige kontantstrømmer for bankens egenkapital, som videre neddiskontertes med avkastningskravet. Resultatet av verdsettelsen viste en estimert verdi per egenkapitalbevis på NOK 108,3. Markedsverdien for egenkapitalbevisene var per 31.12.2021 på NOK 112,6. Avviket i markedsverdi og fundamental verdi tilsier at markedet overvurderer verdien SpareBank 1 Nord-Norge sine egenkapitalbevis. Resultatene fra den komparative verdsettelsen var NOK 91,1 per EK-bevis ved P/B-multiplikatoren, og NOK 113,9 per EK-bevis ved P/E-multiplikatoren. Estimatene som inngår i beregningen av EK-bevisenes fundamentale verdi er basert på strategiske analyser og en nøkkeltallsanalyse. De strategiske analysene ble gjennomført med formål om å undersøke hvordan makroøkonomiske faktorer påvirker SpareBank 1 Nord Norge og bankbransjen. Videre var det nyttig å få et bilde av samfunnsøkonomiske forhold og bankens strategiske posisjon i markedet. Nøkkeltallsanalysen ble gjennomført ved å sammenligne banken med et utvalg andre lignende banker. Formålet med nøkkeltallsanalysen var å få en innsikt i bankens finansielle stabilitet, der funnene indikerte at denne er å anse som god. For å teste sensitiviteten i viktige forutsetningers påvirkning på resultatet av den fundamentale verdsettelsen ble det gjennomført en sensitivitetsanalyse. Her fremkom det at beta, avkastningskravet og fremtidig ...