Høykvalifiserte arbeidsinnvandreres beslutningsgrunnlag for å flytte til og bli værende i Tromsø - Stobbs, Rita Østbø; Norø, Nina (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Tromsø by har stort behov for å kunne tiltrekke seg høykvalifisert arbeidskraft. Denne oppgaven har som formål å undersøke hvilket beslutningsgrunnlag høykvalifiserte arbeidsinnvandrere hadde da de bestemte seg for å flytte til Tromsø fra utlandet på grunn av et jobbtilbud. Hvilke faktorer spilte inn da beslutningen ble tatt og hvilken type informasjon har arbeidsinnvandrerne oppsøkte for å opplyse valget. Videre har vi undersøkt hvilke faktorer som ville påvirket beslutningsgrunnlaget i vesentlig grad, men som arbeidsinnvandrerne ikke visste om før de flyttet til Tromsø og hvilken grad oppholdet så langt har innfridd arbeidstakernes forventinger. I tillegg har vi undersøkt om arbeidsinnvandrerne anser det som aktuelt å bli værende i Tromsø permanent. I vår oppgave har vi brukt teori av blant annet se Elder, 1985, 1994; Kulu og Milewski, 2007. Kõu et al (2015). Teoriene baserer seg på livsløptilnærming. Kvalitative dybdeintervju er valgt som metodisk tilnærming til undersøkelsen. Den analytiske tilnærmingen er basert på en hermeneutisk -fenomenologisk studie. Utvalget er 8 høykvalifiserte arbeidsinnvandrere. Vi ønsket å belyse respondentenes opplevelser og erfaringer i forhold til vår problemstilling. Respondentenes forståelse og beskrivelse blir fyldig introdusert. Datamateriale blir så drøftet opp mot det teoretiske perspektiv. Vår studie har identifisert at årsakene til at høykvalifiserte arbeidsinnvandrere kommer til Tromsø er sammensatte og ofte preget av deres livsløpsposisjon, men at disse kan deles inn i fire overordnede kategorier: karriereutvikling, eventyrlyst, livskvalitet og trygghet. Videre har vår studie undersøkt hvilke faktorer som taler for eller mot høykvalifiserte arbeidsinnvandreres beslutningsgrunnlag om å bli værende i Tromsø. Også disse faktorene er sammensatte, og her blir livsløpsaspektet særlig tydelig. Enslige og unge høykvalifiserte arbeidsinnvandrere preges i større grad av deres forhold til vær og mørketid og i hvilken grad de knytter sosiale nettverk lokalt. Mer etablerte ...