Verdsettelse av Mowi ASA - Ringstad, Tobias; Nilssen, Markus Vaughan (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
I denne avhandlingen har vi gjennomført en verdsettelse av Mowi ASA (Mowi). Hensikten har vært å estimere aksjeverdien til Mowi 31.12.21, samt utarbeide en kjøps-, hold- eller salgsanbefaling. Tilnærmingen som nyttes er fundamental verdsettelse og herunder totalkapitalmetoden. Til slutt presenteres en handlingsstrategi basert på estimert verdi og aksjekursen til Mowi på Oslo Børs. Mowi er verdensledende innen oppdrett av atlanterhavslaks, og har som eneste aktør implementert fôrproduksjon som en del av verdikjeden. Selskapet har en kostnadslederstrategi som innebærer at de har et stort fokus på å effektivisere produksjonen. Oppdrettsbransjen har vært i sterk vekst, og har et potensiale for å innta en større del av matforbruket globalt. Lønnsomhetsanalysen viser at selskapet har en avkastning på investert kapital for alle år over 10%, som indikerer at selskapet øker sin verdi. Mowi har en lavere totalkapitalrentabilitet og egenkapitalrentabilitet enn de komparative selskapene, men analysene viser en tilfredsstillende rentabilitet. Videre viser lønnsomhetsanalysen en god soliditet og likviditet for selskapet. Vi har identifisert at lakseprisene og råvareprisene påvirker lønnsomheten i bransjen i stor grad. Den strategiske analysen viser at bransjen treffer godt på makrotrendene, og det vurderes derfor som at framtidsutsiktene i bransjen er gode. For fremtidsprognosene legger avhandlingen derfor til grunn økt slaktevolum og salgsinntekter. Videre har vi identifisert at Mowi har midlertidig konkurransefortrinn innen fôrproduksjon og diversifisert drift. De største utfordringene bransjen står ovenfor i fremtiden er en sterkt regulert og miljøskadelig drift. Med utgangspunkt i historisk regnskap og strategisk analyse beregnes fremtidige kontantstrømmer til totalkapitalen. I den fundamentale verdivurderingen kommer vi frem til en aksjepris på 205,4NOK per 31.12.21. Den komparative tilnærmingen nyttes for å kontrollere egne funn. Ved bruk av multipler får vi en aksjekurs på 190,9NOK. Den fundamentale verdsettelsen ...