Livshistoriestrategier hos sjørøye (Salvelinus alpinus (L.)) i Laksvatn, Nord-Norge - Opheim, Linda Nilsen (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Sjørøye (Salvelinus alpinus) er en laksefiskart som kan ha flere ulike livshistorietrekk – og strategier. En strategi er anadromi hvor individer tar næringsvandringer til et rikere habitat (sjøen) for å optimalisere individuell vekst og fitness. Dette studiet ser nærmere på migrasjonsadferd, trofisk nisje og vekstmønster hos sjørøye i Laksvatn ved å bruke data fra to år (2020-21). En vandringsfelle ble plassert i elven mellom Laksvatnet og Balsfjorden for registrering av migrerende individer (n=2741) for å kartlegge migrasjonsmønster og vekst, samt generell prøvetaking (n=68) og analyser på laboratorium. I løpet av toårsperioden ble totalt 2389 individer Floy-merket. Forsøksfiske i Laksvatn på høsten begge årene ble også utført. I dette studiet viste sjørøyene et tydelig migrasjonsmønster hvor de største røyene (veteranene) migrerte først til sjøen og returnerte først til ferskvann. Utvandring i mai-juni, og sjøfasen varte i omtrent 6 uker. Sjørøyene opplevde en fordobling i vekt i løpet av sjøoppholdet. Førstegangsvandrerne (smoltene) hadde høyest vektøkning i prosent, mens veteranene hadde høyest vektøkning i gram. Diett hos prøvetatte sjørøye fra oppgangsfellen indikerte at marin fisk er en viktig næringsressurs, og diettoverlappet mellom disse to årene var høyt (87,1%). Diett i sjøen har medvirket til de høye vektøkningene under sjøoppholdet. Dette studiet antyder at anadrom livshistorie for sjørøye kan være truet av klimaendringer.