Vietnansuotna, en samisk traditionell behandlingsmetod. Traditionell medicin i en renskötande kontext. - Kemi Nutti, Sara Margareta (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Tema: Temat för detta mastersarbete är samisk traditionell kunskap, knytet till hälsa och sjukdomsförståelse, med fokus på traditionella behandlingsmetoder inom en renskötande kontext. Bakgrund: Bakgrund för valt tema jag har valt att skriva om, är för det första att det ser ut som att det är lite forskning på traditionella samiska behandlingsmetoder. Det specifika temat jag har valt att skriva om, vietnansuotna, fick ingen träff vid studiens litteratursök. Detta förstår jag därför som ett ämne som omhandhar en traditionell samisk behandlingsmetod som det inte finns forskning om. Jag har egna erfarenheter med vietnansuotna som behandlingsmetod, samt en grundutbildning inom hälsa, vilket har format mitt intresse och sökområde för studien. Forskningsfråga: Föremålet med studien är att utforska och beskriva traditionell kunskap knytet till samisk hälsa, genom att utforska ett specifikt fenomen inom kategorien traditionella behandlingsmetoder vill min forskningsfråga vara: Hur förstås vietnansuotna som en traditionell behandlingsmetod hos äldre renskötande samer? Metod: Med en hermeneutisk-fenomenologisk vetenskapsfilosofisk tillnärmning har jag valt en kvalitativ en- till en, intervju-studie. Diskussion: Data från studien har analyserats genom en tematisk analys i ljus av ett resiliens perspektiv. Nyckelord: Samisk hälsa, vietnansuotna, traditionella behandlingsmetoder, traditionell medicin, traditionell kunskap, tro, resiliens.