Å opparbeide endringskapasitet i en sykehusorganisasjon. En kvalitativ undersøkelse av endringsarbeid i en sykehusavdeling - Eriksdatter Tradin, Guro (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Temaet for denne studien er endringskapasitet i offentlige organisasjoner der mange organisasjoner ofte står i flere endringsprosesser samtidig. Hensikten er å få økt forståelse og kunnskap om hvordan organisasjoner som sykehussektoren håndtere endringer, samtidig som de må ivareta den daglige driften. I tillegg vil studien belyse hvordan et dynamisk begrep som endringskapasitet kan tilpasse seg profesjonaliserte byråkratiske organisasjoner som sykehus. Dette studeres ved å gå inn i en spesifikk avdeling, hvor innføringen av det nye pakkeforløpet blir brukt som eksempel. Pakkeforløpet er et pasientforløp som ble etablert av Helsedirektoratet i 2015 (Helsedirektoratet, 2015). Problemstillingen for denne studien er: «Hvordan kommer endringskapasitet til syne i et pågående endringsarbeid i en sykehusavdeling?» Problemstillingen blir belyst ut ifra studiens teoretiske rammeverk ved hjelp av tre ulike dimensjoner fra Meyer og Stensaker (2011), der det samtidig suppleres med og seks ulike indikatorer fra Meyer og Stensaker (2006). Jeg benyttet meg av en kvalitativ intervjuundersøkelse med åtte informanter som har ulike profesjoner ved en sykehusavdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Funn fra studien viser at avdelingen hadde gode forutsetninger for å gjennomføre den aktuelle endringsprosessen i 2015, pakkeforløpet. Det antas at årsaken skyldes et vellykket endringsarbeid gjennom et tidligere pasientforløp, Lean-prosjektet i 2009. Funnene illustrerer blant annet at informantene ikke assosierte det nye pakkeforløpet som en stor endring, på bakgrunn av Lean-prosjektet. Samtidig foreligger det noen funn som reiser spørsmål rundt endringskapasiteten i avdelingen.