Dobbel/Duppal - En kvalitativ undersøkelse om identitetsutvikling og identitetsforståelse blant et utvalg samiske LHBTIS-personer - Halvorsen, Jørgen Tharaldsteen (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Det eksisterer lite kunnskap om samiske lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, intersex og skeive (LHBTIS). Tidligere forskning har i mange tilfeller hatt fokus på psykisk helse i gruppen. Denne undersøkelser har hatt fokus på normalvariasjon i gruppen, og har derfor undersøkt hvordan samiske LHBTIS-personer skaper og forstår egen identitet. Ved bruk av kvalitative semi-strukturerte intervjuer har seks samiske LHBTIS-personer beskrevet sine erfaringer og opplevelser. Intervjuene ble transkribert, og så analysert ved bruk av analysemetoden tematisk analyse. Analysene viser tre overordnede tema knyttet til identitetsutvikling og identitetsforståelse, hvilket var «personlig identitet (idiosynkratisk identitet)», «miljøer (sosial identitet)» og «samfunnsstrømninger som påvirker identitet». Det framkommer også tre sekundære tema som ikke er direkte relatert til identitet, hvilket er «helse», «budskap fra deltakerne» og «råd til hjelpere i helsevesenet i møte med samiske skeive klienter». Deltakerne beskriver et nyansert bilde av å være samisk LHBTIS-person. For seg selv beskriver deltakerne generelt aksept og tilfredshet rundt egen identitetsstatus. Det framkommer noen negative erfaringer knyttet til både LHBTIS-identitet og samisk identitet. Deltakerne kan oppleve å bli møtt med stereotype oppfatninger og uvitenhet av majoritetsbefolkningen. Videre beskriver noen å bli møtt som ikke samisk nok i enkelte samiske miljøer, men dette beskrives primært av andre grunner enn seksuell orientering/kjønnsuttrykk. Samtidig beskriver deltakerne mange positive erfaringer som samisk LHBTIS-person. Deltakerne beskriver generelt å bli møtt med aksept i miljøene de deltar i. Dette kan forklares ut fra personlige kvaliteter ved deltakerne. Det forstås som holdningsendringer i miljøer deltakerne er i, samt mer overordnede samfunnsendringer.