Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie - Theodorsen, Merete (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn: Skolemåltider er på den politiske dagsorden og Regjeringen foreslår gradvis innføring av et daglig måltid i skolen. Ulike skolemåltider er prøvd ut i Norge, men lite er knyttet til forskning. De fleste videregående skoler har kantiner og kantinepersonell kan sitte på verdifull erfaring og opplevelser som vil være nyttig ved innføring av skolemåltider nasjonalt. Hensikt: Undersøke kantinepersonell sine erfaringer og opplevelser med å tilby et gratis frokostmåltid til elever i videregående skole i Nordland Fylkeskommune. Metode og utvalg: Kvalitativ metode med semistrukturerte intervju ble benyttet. Det ble gjort et strategisk utvalg av informanter (n=8). Transkriberte intervju ble analysert ved systematisk tekstkondensering. Resultater: Havregrynsgrøt serveres mest under gratis frokost og oppleves mindre krevende under tilberedning og servering enn et brødmåltid. Kantinepersonalet har etablert rutiner ved gratis frokost som fungerer fint og opplever å ha en rolle i å skape et trivelig miljø under frokosten. Begrensninger er knyttet til samarbeid i skolen, mens et kantinenettverk bidrar positivt ved erfaringsutveksling og fokus på hva som bør serveres elevene. Konklusjon: Havregrynsgrøt kan være egnet for å servere under gratis frokost. Godt samarbeid mellom skolens kantinepersonell, rektor, ledelse, lærere og elever er av stor betydning for skolemåltidet. Det bør tilrettelegges for kompetanseheving og at kantinepersonalet kan følge nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i tillegg til erfaringsutveksling mellom kantiner.