Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie
Bakgrunn: Skolemåltider er på den politiske dagsorden og Regjeringen foreslår gradvis innføring av et daglig måltid i skolen. Ulike skolemåltider er prøvd ut i Norge, men lite er knyttet til forskning. De fleste videregående skoler har kantiner og kantinepersonell kan sitte på verdifull erfaring og...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
UiT Norges arktiske universitet
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/25470 |
_version_ | 1829311820949618688 |
---|---|
author | Theodorsen, Merete |
author_facet | Theodorsen, Merete |
author_sort | Theodorsen, Merete |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Bakgrunn: Skolemåltider er på den politiske dagsorden og Regjeringen foreslår gradvis innføring av et daglig måltid i skolen. Ulike skolemåltider er prøvd ut i Norge, men lite er knyttet til forskning. De fleste videregående skoler har kantiner og kantinepersonell kan sitte på verdifull erfaring og opplevelser som vil være nyttig ved innføring av skolemåltider nasjonalt. Hensikt: Undersøke kantinepersonell sine erfaringer og opplevelser med å tilby et gratis frokostmåltid til elever i videregående skole i Nordland Fylkeskommune. Metode og utvalg: Kvalitativ metode med semistrukturerte intervju ble benyttet. Det ble gjort et strategisk utvalg av informanter (n=8). Transkriberte intervju ble analysert ved systematisk tekstkondensering. Resultater: Havregrynsgrøt serveres mest under gratis frokost og oppleves mindre krevende under tilberedning og servering enn et brødmåltid. Kantinepersonalet har etablert rutiner ved gratis frokost som fungerer fint og opplever å ha en rolle i å skape et trivelig miljø under frokosten. Begrensninger er knyttet til samarbeid i skolen, mens et kantinenettverk bidrar positivt ved erfaringsutveksling og fokus på hva som bør serveres elevene. Konklusjon: Havregrynsgrøt kan være egnet for å servere under gratis frokost. Godt samarbeid mellom skolens kantinepersonell, rektor, ledelse, lærere og elever er av stor betydning for skolemåltidet. Det bør tilrettelegges for kompetanseheving og at kantinepersonalet kan følge nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i tillegg til erfaringsutveksling mellom kantiner. |
format | Master Thesis |
genre | Nordland Nordland Nordland |
genre_facet | Nordland Nordland Nordland |
geographic | Sitte |
geographic_facet | Sitte |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/25470 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
long_lat | ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/25470 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2022 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
publishDate | 2022 |
publisher | UiT Norges arktiske universitet |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/25470 2025-04-13T14:23:09+00:00 Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie Theodorsen, Merete 2022-05-13 https://hdl.handle.net/10037/25470 nob nob UiT Norges arktiske universitet UiT The Arctic University of Norway https://hdl.handle.net/10037/25470 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2022 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 ERN-3900 Mastergradsoppgave Master thesis 2022 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:57Z Bakgrunn: Skolemåltider er på den politiske dagsorden og Regjeringen foreslår gradvis innføring av et daglig måltid i skolen. Ulike skolemåltider er prøvd ut i Norge, men lite er knyttet til forskning. De fleste videregående skoler har kantiner og kantinepersonell kan sitte på verdifull erfaring og opplevelser som vil være nyttig ved innføring av skolemåltider nasjonalt. Hensikt: Undersøke kantinepersonell sine erfaringer og opplevelser med å tilby et gratis frokostmåltid til elever i videregående skole i Nordland Fylkeskommune. Metode og utvalg: Kvalitativ metode med semistrukturerte intervju ble benyttet. Det ble gjort et strategisk utvalg av informanter (n=8). Transkriberte intervju ble analysert ved systematisk tekstkondensering. Resultater: Havregrynsgrøt serveres mest under gratis frokost og oppleves mindre krevende under tilberedning og servering enn et brødmåltid. Kantinepersonalet har etablert rutiner ved gratis frokost som fungerer fint og opplever å ha en rolle i å skape et trivelig miljø under frokosten. Begrensninger er knyttet til samarbeid i skolen, mens et kantinenettverk bidrar positivt ved erfaringsutveksling og fokus på hva som bør serveres elevene. Konklusjon: Havregrynsgrøt kan være egnet for å servere under gratis frokost. Godt samarbeid mellom skolens kantinepersonell, rektor, ledelse, lærere og elever er av stor betydning for skolemåltidet. Det bør tilrettelegges for kompetanseheving og at kantinepersonalet kan følge nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i tillegg til erfaringsutveksling mellom kantiner. Master Thesis Nordland Nordland Nordland University of Tromsø: Munin Open Research Archive Sitte ENVELOPE(127.155,127.155,63.932,63.932) |
spellingShingle | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 ERN-3900 Theodorsen, Merete Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title | Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title_full | Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title_fullStr | Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title_full_unstemmed | Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title_short | Gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
title_sort | gratis frokost i videregående skole fra kantinepersonell sitt perspektiv - en kvalitativ studie |
topic | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 ERN-3900 |
topic_facet | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 ERN-3900 |
url | https://hdl.handle.net/10037/25470 |