Helserelatert livskvalitet etter traumatisk hodeskade - Edvardsen, Ida; Olsen, Selma (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Traumatisk hodeskade rammer pasienter og deres pårørende og har stor påvirkning på livet deres etter skaden. Valg av tema ble utviklet på bakgrunn av en undring om hvilke konsekvenser den medisinske og intensivsykepleiefaglige behandlingen kan føre til, hva som er beste praksis, og hva som på sikt kan bidra til å bedre og predikere utkomme for pasientene. Denne studien er en delstudie av multisenterstudiet CENTER-TBI, avgrenset til studiesenter Tromsø. Avidentifiserte data er hentet fra en database og inkluderer sosiodemografiske og kliniske faktorer i tillegg til skjema som måler sykdomsspesifikk og helserelatert livskvalitet. I vår studie sammenligner vi mild, moderat og alvorlig hodeskade hos pasienter innlagt på intensiv og på sengepost. Hensikten med studien er å undersøke om sosiodemografiske data og kliniske faktorer i akuttfasen kan predikere utkomme på kort og lang sikt. Studien har et prospektivt kohortdesign og vi analyserer sosiodemografiske og kliniske variabler i akuttfasen ved sengepost og intensiv. Videre undersøker vi sammenhengen mellom disse og livskvalitet ved seks og tolv måneder. Studien viser at de totalt 38 deltakerne i gjennomsnitt er 51 år, hovedsakelig menn (63%) og de flest pasienter har mild hodeskade. Det er liten forskjell innenfor helserelatert livskvalitet mellom innleggelsesstedene. Alvorlighetsgrad av skade korrelerer med sykdomsspesifikk livskvalitet. Klinikerbedømt og pasientrapportert utkomme korrelerer med fysiske områder innen livskvalitet, men ikke med mentale ved seks måneder. Oppsummert viser resultatene at pasienter med lavere alvorlighetsgrad av skade kan oppnå bedre utkomme sammenlignet med de som hadde høyere alvorlighetsgrad. Samtidig indikerer våre funn at pasienter innlagt på intensiv kan ha like gunstig utkomme etter seks og tolv måneder som de innlagt på sengepost.