En studie av sammenhengen mellom budsjett og aktivitet i spesialisthelsetjenesten - Støyle, Haakon Kristian Våge; Hansen, Sondre Fjelltun (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Bakgrunnen for denne avhandlingen bygger på utfordringene i helsesektoren, som tar en stadig økende andel av bruttonasjonalproduktet. Innen økonomistyring er det svært mange ulike faktorer som kan analyseres for å bidra til å belyse denne problematikken. Vår avhandling fokuserer på forholdet mellom det som blir ansett som det viktigste styringsverktøyet i offentlig sektor, budsjettet, opp mot aktivitetsnivået. Ut fra forutsetningen om budsjett som styringsverktøy og aktivitet som et mål for resultat, har vi utarbeidet følgende problemstilling: Hvordan benyttes budsjettet til å styre aktivitetsnivået i et offentlig helseforetak? I denne avhandlingen har vi brukt Universitetssykehuset i Nord-Norge som case, med det formål å kunne si noe om forholdet mellom budsjett og aktivitet i et offentlig helseforetak. Avhandlingen fokuserer på tidligere litteraturgjennomgang og teorier for å forklare hvordan budsjett styrer aktivitet. Avhandlingen er en kvalitativ studie, med en hermeneutisk tilnærming til forskning. Informasjonsgrunnlaget er innhentet ved hjelp av sju dybdeintervju, der vi har sett på to klinikker og gått vertikalt gjennom ledelseskjeden og gjennomført intervjuer av de ledelsesnivå med budsjettansvar. Funnene i denne oppgaven tyder først og fremst på at det er løse koblinger mellom budsjettet og aktiviteten. På denne måten brukes ikke budsjettet som et styringsverktøy for å styre aktiviteten slik det i utgangspunktet er ment for, men i større grad som et kontrollvertøy for å holde seg innenfor de rammene budsjettet setter. Samtidig viser studien store forskjeller internt i organisasjonen, både hva angår selve budsjettbruken, men også på hvordan budsjettet tjener de formål det er tiltenkt. Noen av funnen gir budsjettkritikerne delvis rett i sine antakelser om at budsjettet har mistet mye av sin relevans.